Christine Lagarde lehet az EKB új elnöke – Mit jelent ez a piacoknak?

Elemzések2019. júl. 4.Harsányi Péter

A legesélyesebb jelölt kiesésével a francia származású Christine Lagarde válthatja Mario Draghit az EKB elnökeként. És ezzel három rekordot is beállíthat.

  • Christine Lagarde lehet a Európai Központi Bank (EKB) új elnöke ősztől
  • Érkezésével továbbra is fennmaradhat az EKB laza pénzpolitikája
  • Tartósan alacsony hazai és nemzetközi kamatkörnyezet, gyengébb euró, valamint erősebb részvénypiaci teljesítmény várható
  • A bankszektornak azonban kevésbé kedvező a hír, beragadhatnak ugyanis az alacsony kamatmarzsok

Az októberi távozása előtt szeptemberben még egy utolsó alkalommal kamatot csökkenthet Mario Draghi, az EKB jelenlegi elnöke.

Draghi leköszönését követően a francia származású 63 éves Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatója lehet az Európai Központi Bank új elnöke.

A legesélyesebb jelölt egyébként a német születésű Jens Weidmann volt, aki korábban több alkalommal meglehetősen keményen kritizálta Mario Draghi lazító intézkedéseit. A héja beállítottságú, azaz a szigorúbb monetáris politikát preferáló Weidmann-t azonban mégsem választották meg, ami valószínűleg azzal indokolható, hogy a szintén német Ursula von der Leyen-t javasolták az uniós tagállamok az Európai Bizottság következő elnökének, aki 2013 decembere óta Németország védelmi minisztere. Két fontos pozíciót pedig egyszerre nem tölthet be német személy, abba ugyanis a többi tagország nem ment volna bele.

Milyen gazdasági és piaci hatása lesz Christine Lagarde jelölésének?

Jens Wedmann megválasztása esetén jelentősen szigorodhatott volna a pénzpolitika az eurózónában, azonban Christine Lagarde minden bizonnyal fenntarthatja az elmúlt években kialakult helyzetet, status quo-t.

Tovább maradhatnak lazák tehát az EKB kondíciói, ami tartósan alacsony hozamkörnyezetet eredményezhet az eurózónában és ezáltal Magyarországon is.

A német hosszabb, 10 éves hozamok már látványosan süllyedni kezdtek a hírre – jelenleg – 0,4 százalék közelében tartózkodnak -, amit részben lekövetnek a magyar hosszabb lejáratú kötvények hozamai is. Az alacsonyabb kamatkörnyezetben tartósan olcsóbban lehet a hiteleket felvenni, illetve azokat finanszírozni.

Gyengébb maradhat az euró, és az EKB tartósan laza pénzpolitikája csökkenti a kontrasztot, így a Magyar Nemzeti Bankon is mérséklődik a szigorítási kényszer, ez pedig kedvező a forintnak.

A részvénypiacok szempontjából is pozitív a hír, miután így kedvezőbbek lehetnek a növekedési és az inflációs kilátások, valamint olcsóbban tudják finanszírozni a gigantikus adósságállományukat többek között a periférián lévő országok, úgymint Olaszország, Spanyolország, Portugália vagy Görögország.

A bankszektornak azonban egy tartósan alacsony kamatkörnyezet tartósan alacsony kamatmarzsokat jelentene, ami esetükben kedvezőtlen fejlemény.

Három rekordot is beállíthat Christine Lagarde

Több szempontból is tradíciót bontott Christine Lagarde. 2007 és 2011 között ő töltötte be a francia pénzügyminiszteri tisztséget, mely posztot korábban Franciaországban, de mellesleg a G8 országokban is kizárólag férfiak töltöttek be. 2009-ben a Financial Times, az egyik neves nemzetközi brit gazdasági és pénzügyi napilap az eurózóna legjobb pénzügyminiszterének nevezte.

2011 júliusától a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját töltötte be, ahol korábban szintén csak férfiak dolgoztak. 2016-ban megválasztották a következő 5 évre is, így leköszönésével az IMF élére is új személy kerülhet.

Amennyiben ténylegesen megválasztják az EU tagországok javaslatára, abban az esetben ő lehet az első nő az Európai Központi Bank élén.

Három olyan kiemelkedően fontos pozíciót tölthet tehát be egymaga, ahol korábban csak férfiak kaptak szerepet. Érdekesség, hogy mindezt közgazdasági diploma nélkül, Lagarde ugyanis eredetileg jogász végzettségű.

Christine Lagarde-ot egyébként a harmadik legbefolyásosabb nőnek tartotta a Forbes magazin még 2018-ban. Az első helyen a német kancellár Angela Merkel, a második helyen pedig Theresa May brit miniszterelnök végzett.

Lagarde mellesleg vegetáriánus, egészségtudatosan étkezik, ritkán iszik alkoholt, szeret konditerembe járni, kerékpározni és úszni. Férjétől elvált, illetve két nagykorú fiú édesanyja.