Macron arra kérte 200 vállalat vezetőjét, hogy válasszák Franciaországot

Hírek2023. máj. 15.Áldott Rebeka

Emmanuel Macron, francia elnök mintegy 200 vállalatvezetővel találkozott hétfőn a Choose France konferencia keretében. Olyan cégek vettek rajta részt mint a Tesla, a Pfizer, az IKEA és a Morgan Stanley. Macron arra kérte őket, Franciaországot válasszák befektetéseik helyszínéül.

Emmanuel Macron összesen 13 milliárd eurónyi befektetést vár a csúcstalálkozó ereményeképp. Mindez pedig ellensúlyozhatja a politikai vezető megemelt nyugdíjkorhatár bevezetése miatti csökkenő népszerűségét.

Franciaország rekordmennyiségű közvetlen külföldi tőkebefektetésekre számít a hétfőn tartott „Choose France” csúcstalálkozó után. Emmanuel Macron közel 200 vállalati vezetővel folytat tárgyalásokat a lehetséges beruházásokról. A tárgyalásokra a versailles-i kastélyban kerül sor - írja a Le Monde tudósítása alapján.

A Choose France konferenciát 2018 óta  évente rendezik meg, és sikeressége exponenciálisan nő.

A beszámolók alapján, míg 2021-ben 3,6 milliárd eurót fektetettek a francia iparba, 2022-ben pedig 10,6 milliárd euróról szóló megállapodásokat kötöttek, idén 13,6 milliárd euróra rúgott a közvetlen külföldi tőkebefektetések célösszege. A befektetések főként a közepes méretű városokban koncentrálódnak elsősorban, és összesen 8000 új munkahely létesítését célozták meg.

A francia elnök megítélése rohamosan zuhanni kezdett a nyugdíjkorhatár megemelése miatt, ami 62 évről, 64 évre változna. A javaslat heves ellenállásba ütközött és országszerte tüntetéseket szerveztek a nyugdíjreform ellen, ami jelentősen befolyásolhatja Macron megítélését.

Az elnök azonban az üzleti életet serkentő tervével igyekszik ellensúlyozni a negatív kritikákat és új szövetségeket alakítana ki maga körül.

A Choose France” csúcstalálkozón központi téma volt az alacsonyabb széndioxid-kibocsátást megcélzó beruházások megvalósítása. Macron egyértelműen a fenntartható fejlődésben látja a jövőt, ezt bizonyítja a környezettudatos befektetéseknek garantált adókedvezmény bevezetése is.

Ez közel 20 milliárd eurós privát tőkebefektetéseket eredményezhet a francia régióban, amit több, mint tízezer új munkahely létrehozását jelentené.

Ezzel a kezdeményezéssel Franciaország fenntartható szektora versenybe szállhatna a Biden által nyújtott Infláció Elleni Törvénycsomaggal (Inflation Reduction Act), ami hatalmas port kavart a nemzetközi kereskedelmi piacon.

Az európai államok szerint az amerikai csomag tisztességtelen előnyhöz juttatja az államok vállalatait, ezáltal megfosztva a külföldi szereplőket az amerikai piacban rejlő lehetőségektől.

Emmanuel Macronnak ugyan 2019-ben nem sikerült meggyőznie Elon Muskot, hogy az európai gigagyárát Franciaországban hozza létre, azonban az idei év tartogathat meglepetéseket, hiszen Musk és Macron közvetlenül a csúcstalálkozó előtt privát megbeszélést tartott.

Franciaország 5000 euró támogatást nyújt az új elektromos autók vásárlásához, amiből a Tesla is profitálhat.

Azonban a kedvezmény igénybevételéhez az autónak meg kell felelnie a szigorú szén-dioxid kibocsátási limitnek, és az Európán kívül gyártott járművek nem részesülhetnek az akcióból.

Várhatóan 28 vállalattal fog együttműködést kötni Franciaország a „Choose France” idei csúcstalálkozója után.

A legnagyobb közvetlen külföldi tőkebefektetést a Prologiumtól, egy tajvani akkumulátorokat gyártó cégtől várja Macron, ez a 5,2 milliárd eurós beruházás  Franciaország északi részén valósulna meg.

A Prologium továbbá egy 1,5 milliárd eurós közös vállalkozást indítását helyezte kilátásba a kínai XTC csoporttal és a francia Orano vállalattal, ami az akkumulátorok alkatrészeinek gyártásával foglalkozna, a Reuters beszámolója alapján.

További befektetések várhatóak a svéd bútorgyártó cégtől, az Ikeától (910 millió euró), két gyógyszeripari vállalattól, a Pfizertől (500 millió euró) és a GSK-tól (400 millió euró).

Ezek a befektetések egyértelműen képesek fellendíteni a francia gazdaságot, és hozzájárulnak az innovatív szektorok technológiai és személyzeti fejlesztéséhez is, írja a Bloomberg.A Versailles-ban megjelent vállalati vezetők fele Európán belül folytatja tevékenységeit, 20 százalékuk észak amerikai, míg az ázsiaiak a megjelentek 15 százalékát teszik ki a Radio France Internationale tudósítása alapján.

A megjelentek aránya mutatja, hogy Franciaország jelenleg Európában látja a fő szövetségeseit. 

Macron kormányzásának védjegyévé vált a külföldi tőke bevonzása, és a francia gazdaság sikerei ezt a stratégiát igazolták az elmúlt években. Hiszen Franciaország az egyik legtöbb közvetlen külföldi befektetést vonzó ország, megelőzve a fő európai versenytársait, Németországot és Angliát.