Macron meglepőt húzott: "Európa legveszélyesebb embere" lesz a következő kormányfő - Portré

Hírek2024. szept. 5.Növekedés.hu

Emmanuel Macron Michel Barnier-t, a Brexit uniós főtárgyalóját nevezte ki a következő francia kormányfőnek két hónapos politikai káoszt lezárva. Barnier-t a britek annak idején Európa legveszélyesebb emberének nevezték a kemény tárgyalási stílusa miatt.

Emmanuel Macron francia elnök Michel Barnier-t, az Európai Unió korábbi főtárgyalóját nevezte miniszterelnöknek - írja a Guardian.

Barnier két hónapos politikai huzavona után foglalhatja el a kormányfői széket, miután az előrehozott választások miatt politikai patthelyzet alakult ki.

Macron azzal a feladattal bízta meg Barnier-t, hogy az ország érdekében "egyesítő" kormányt hozzon létre.

Barnier Európa legfiatalabb miniszterelnökétől, a 35 éves Gabriel Attal-tól veszi át a stafétabotot.

Michel Barnier 1951-ben született, amikor az EU egyik elődjének számító Európai Szén- és Acél Közösség létrejött. Először 1972-ben szavazott, amikor a franciák népszavazást tartottak arról, hogy beengedjék-e az Egyesült Királyságot az európai klubba. Hosszú évtizedekkel később pedig éppen

Barnier volt az, aki kiváló stratégiai érzékkel és még jobb taktikázással kiütötte a ringből Theresa May akkori brit kormányfőt a kilépési tárgyalások soránBarnier jó választás volt a főtárgyalóia posztra: Párizsból nézve az európai konszenzus elkötelezett híve, az euroszkeptikus Londonból nézve ugyanakkor maga a megtestesült francia gonosz, hűvös, udvarias és a végletekig elszánt az európai egység megőrzése érdekében.

A brit sajtó akkoriban egyszerűen csak “Európa legveszélyesebb embere”-ként emlegette.

A hagyományos francia diplomáciáról kialakult képpel szemben Barnier nem számít a részletek nagymesterének és gondolatai viszonylag ritkán emelkednek filozófiai magasságokba.

Abból a szempontból is elüt a francia külpolitika fősodrától, hogy nem az École de nationale d’administrationban (ÉNA), a híres elitképzőben tanult. (A Charles de Gaulle által alapított intézmény diákja volt több tucat francia elnök, miniszterelnök és különböző miniszter, például Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac, Francois Hollande vagy Emmanuel Macron.)

Kilóg a sorból abból a szempontból is, hogy bár a politikai jobbközéphez tartozik, nem része a republikánus pártgépezetnek. Gaullista értelemben vett hazafi, de mindenek előtt az EU híve.

A pragmatizmus és nem az ideológia vezérli – ami szintén ritka a francia politikában.

Egyszerű családból származik: édesapja Jean mesterember volt, anyja, Denise társadalmi aktivistaként dolgozott. Savoya tartományban, az Alpok hegyei között nőtt fel. A francia politika városi ficsúrjai a rousseaui hagyományt követve gondosan építgetik fel vidéki gyökereik mítoszát. Barniernek erre nincs szüksége: tőről metszett montagnard, vagyis hegylakó.

Karrierje 1992-ben kezdődött el, amikor aktívan részt vett vállalt az Albertville-ben, Savoyában megrendezett téli olimpia szervezési munkálataiban.

A politikába korán belekóstolt. Első nyilvános politikai beszédét 14 éves korában tartotta, s már 27 évesen parlamenti mandátumot szerzett - minden idők legfiatalabb parlamenti képviselője lett. Akkoriban harcos környezetvédő volt – jóval megelőzve a divatot.

Mindig is jellemző volt rá a hegyvidéki emberek nyugalma és hidegvére.

Ismerői szerint jól alszik, sokat edz, kocog, szereti a halat és a spenótot. Felesége, Isabell Altmayer jótékonysági tevékenységet végez, három gyermekük van.

(Fotó: Shutterstock)