Magyar egyetem is részt vesz a földrengés utáni kárfelmérésben

Hírek2023. feb. 13.Növekedés.hu

A BME négy szakértője dolgozik a törökországi földrengés kárfelmérésén, valamint a mélyből történő mentés biztonságossá tételén.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építőmérnöki Karának és Építészmérnöki Karának munkatársai az Isztambuli Műszaki Egyetemmel közösen vesznek részt a sérült lakóépületek állékonysági vizsgálatában - olvasható a Műegyetem közleményében.

A BME csapata TörökországbanA BME csapata Törökországban

Joó Attila László, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense a misszió céljáról elmondta:

Szoros az együttműködésünk az Isztambuli Műszaki Egyetemmel és egyértelmű volt, hogy csatlakozunk a mentési munkálatokhoz, így segítve a további tragédiák elkerülését. Feladatunk a sérült épületek kárfelmérése, szakvéleményt adunk a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról és a mélyebb feltárási, mentési munkálatok helyszínének, a rom lokális környezetének biztonságossá tételében is részt veszünk. Munkánk során a még álló épületek tartószerkezeteinek sérüléseit is felmérjük, hogy megállapítsuk biztonságosak, lakhatók maradtak-e.

A műegyetemi szakértői csoport további tagjai Völgyi István az Építőmérnöki Kar, valamint Ther Tamás és Ther Pál az Építészmérnöki Kar oktatói. A BME oktatói szombat délután érkeztek meg a földrengés sújtotta Hatay tartományba, ahol Antakyában csatlakoztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsapatához. Már szombat este bekapcsolódtak a mentési munkálatokba, amit egy újabb utórengés nehezített.

A BME és az Isztambuli Műszaki Egyetem is az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) egyetemi szövetség tagjai, ez adja a szoros együttműködés keretét. A kiutazás megszervezéséhez segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A küldetés várhatóan 10 napig tart.

A Műegyetem szakértői 2019 decemberében az albániai földrengés hatására megrongálódott épületek vizsgálatában is részt vettek. Akkor 150 épületet vizsgáltak meg a mérnökök a 10 napos küldetés során.