Magyar parancsnok fogja vezetni a boszniai békemissziót 

Hírek2023. nov. 1.Növekedés.hu

Az Európai Unió 2004 óta vezeti a műveletet Bosznia-Hercegovinában: történelmi jelentőségű, hogy januártól magyar vezető, Sticz László vezérőrnagy irányítja a műveletet.

Hazánk egyik legfontosabb nemzetközi szerepvállalását jelentő EUFOR katonai misszió irányítását első magyar parancsnokként Sticz László vezérőrnagy veszi át januártól - írja a honvédelem.hu.

Az Európai Unió 2004 óta vezeti a műveletet Bosznia-Hercegovinában, a fő irány a négyéves polgárháborút lezáró daytoni békemegállapodásban foglaltak betartatása, ezzel is támogatva az államalakulat európai integráció felé vezető folyamatát.

Magyarország álláspontja egyértelmű: a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása és nyugalma kulcsfontosságú nemcsak a térség országai, hanem Európa számára is, ezért a misszióban résztvevő államok feladata, hogy támogassák a helyi kormányzati szerveket a biztonságos környezet fenntartásában.

Sticz László vezérőrnagy hangsúlyozta: a magyar katonák az évek, évtizedek során olyan módon szocializálódtak, hogy képesek feladataikat bármilyen körülmények között ellátni.

Mint mondta,

a külföldi missziók során ez a képesség beemel bennünket a legjobb feladatvégrehajtók közé, és ennek köszönhetően elismerően szólnak mindenhol a magyar honvédek tevékenységéről és hozzáállásáról.

A misszió leendő parancsnoka beszélt arról is, hogy a hazaszeretetet a katona leginkább akkor érzi, amikor tudatosul benne, hogy szolgálata az otthon lévő szerettei biztonságának záloga.