Újabb harcjárműveket gyártanak itthon óriási mennyiségben

Hírek2023. nov. 1.Növekedés.hu

Győrben a Rába fogja gyártani a Gidrán 4X4 harcjárművet.

Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján október 31-én, kedden, Budapesten - írja a honvedelem.hu.

Egyetértési megállapodást írt alá vegyesvállalat létrehozásáról Ergin Ufuk Aykol, a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Mehmet Atak, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, valamint Palkovics László, az N7 Holding Nemzetvédelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója és Hetzmann Béla, a RÁBA Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója Budapesten.

A megállapodást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ellenjegyezte.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: ebben a tekintetben hazánk kiemelt stratégiai partnere a – nemzetközi viszonylatban is jelentős - Nurol Makina gyár, amelynek köszönhetően immár ötven, Gidrán páncélozott harcjármű állhatott a Magyar Honvédség szolgálatába.

A magyar haderőben – az ősi magyar lófajta után - „Gidrán” névre keresztelt harcjármű rendszeresítésével olyan képességre tett szert a fejlődő Magyar Honvédség, amely nagyon hamar elengedhetetlen részévé vált a katonák minden tevékenységének.

A tárca vezetője felidézte, a Gidrán járművek védelmi integrációja – azaz a török alap gépjármű felszerelése harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel, érzékelőkkel – Kaposváron zajlott, és továbbra is ott marad.

A most aláírt egyetértési megállapodás szerint magának a harcjárműnek gyártását is hazánkban, Győrben végzik ezentúl.

A gyártási tevékenység mellett ugyanakkor nagy hangsúlyt kapna a kutatás fejlesztés és az innováció is.

„Itt nem pusztán arról van szó, hogy a Magyar Honvédség saját igényeire történne itt a gyártás, ez is sok száz darabot jelent az elkövetkezendő években, hanem itt egy exporttermék is születni fog. A közös gyártókapacitás a nemzetközi piacokra is gyártani fog.”

Bejelentette azt is, a közös vállalatot is Gidrán néven kívánják bejegyezni - írja a lap.