Magyarországon is siker lett a Mandoki Soulmates világsztárokat felvonultató albuma

Hírek2021. márc. 1.Növekedés.hu

A közelmúltban jelent meg Magyarországon, majd heteken belül aranylemez lett és azóta is a listákon foglal helyet a világhírű zenész és producer, a Németországban és az Egyesült Államokban élő Leslie Mandoki zenekara, a Mandoki Soulmates duplaalbuma. A duplaalbumon közreműködő világsztárok, mint Al Di Meola, Ian Anderson, Bobby Kimball, vagy éppen a fiatal generációt képviselő Cory Henry, összesen 35 Grammy-díjat tudhatnak magukénak.

A Living in the gap egy koncepciós témájú lemez: markáns állásfoglalás a társadalmat foglalkoztató legfontosabb témákban; míg a Hungarian Pictures címet viselő korong Bartók hasonló című darabját dolgozza fel modern köntösben. 

Az album állásfoglalás korunk nyugtalanító társadalmi változásait illetően. Leslie Mandoki végig veszi az összes jelentős társadalmi problémát: a természetvédelem, a huszonegyedik századi egománia, a családorientáció, a hazaszeretet kérdését.

Mandoki vallja, hogy az elmúlt évtizedekben a kaszinókapitalizmus, a kapzsiság és a mindenkit a saját véleménybuborékjába záró, algoritmusok által vezért közösségi média jellemzi a világunkat, amelyek mind megosztják az emberiséget.

Zenéjében ezért maga nem az ellentéteket közvetíti, hanem a mindannyiunkat összekötő erőket keresi. Arról beszél, ami összetart: az emberiesség, az odafigyelés, a család, a baráti kör, a társadalom, a nemzet és Európa. Szó szerint és képletesen is a fiatal lázadók kezébe helyezi a fáklyát, betemetve a generációs szakadékokat, mikor régi lázadóként a fiatal lázadókba helyezi bizalmát, tegyék rendbe, amiről a korábbi generációk megfeledkeztek. 

A Living in the gap fiatalos hangzásvilágú, egyedi, analóg felvételéről Leslie Mandoki maga úgy nyilatkozik:

egy papírra, töltőtollal írt szerelmeslevél a közönségnek.

A konvenciókkal szakító anyaggal a Soulmates az amúgy is hírhedten kísérletező kedvű, a nagyra törő koncepciókra és ötletekre egyaránt nyitott progresszív rock új irányának alapjait rakta le, kimondott célja, hogy ez a zenei műfaj visszanyerje társadalompolitikai jelentőségét. 

Bartókot is feldolgozták a Grammy-díjas művészek

Leslie Mandokit Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) és John Lord (Deep Purple) kereste meg a „Magyar képek” Bartók-mű feldolgozásának ötletével.

A kulturális sokszínűséget hatalmas kincsnek tekintő Bartók a Kárpát-medence népeinek tradicionális hangzás- és dallamvilágából vett elemek révén világított rá mindarra, ami összeköti a régió népeit.

Bár a két zenész már az album felvételét nem élte meg, a Soulmates elkészítette a híres magyar zeneszerző által ihletett háromnegyedórás szvitet. Az egyedi feldolgozásban olyan zenészek játsszák Mándokival az Amerikában egyébként rendkívül népszerű Bartók-darabokat, mint Al Di Meola, Randy Brecker, Cory Hendry, vagy éppen Richard Bona. (X)