Manipulált képeken a távolságtartás - Mégsem szegik meg sokan a szabályokat?

Hírek2020. máj. 10.Növekedés.hu

Egyre többen kérdőjelezik meg azoknak a képeknek az igazságtartamát, amik látszólag emberekkel tömött nyilvános helyekről készültek. Fotósok, a közösségi média felhasználói és a hírportálok elgondolkodtató képek segítségével hívják fel arra a figyelmet, milyen könnyen manipulálható egy fotó.

A közösségi oldalakon, az interneten és a médián keresztül naponta rengeteg meghamisított képpel találkozhatunk – nincs ez másképp a social distancing, azaz a társadalmi elkülönüléssel kapcsolatban sem. A Business Insider cikke elgondolkodtató képeken keresztül mutatja be, mennyit számít, melyik szögből készült egy kép.

Többször lehetett már olvasni arról, mekkora tömegek járják az utcákat, dacára annak, hogy a világ kormányai korlátozásokat vezettek be. Ennek kapcsán egyre többen kérdőjelezik meg azoknak a képeknek az igazságtartamát, amik látszólag emberekkel tömött nyilvános helyekről készültek. A vita akkor kezdődött, amikor egy dán hírportál közzétett olyan képeket egymás mellé rakva, amik Koppenhágában készültek, különféle nyilvános helyeken. Bár a képek ugyanazokat a jeleneteket ábrázolták, a szemszög különbözött.

A gondosan megválasztott szögek és bizonyos kamera lencsék olyan illúziót eredményezhetnek, hogy az emberek közel állnak egymáshoz, amikor valójában nem tesznek így.

Egy a floridai riporter, Vic Micolucci szintén megosztott egy bejegyzést, amiben összehasonlított két képet, amiken ugyanaz a helyi strand látható, miután április 17-én újból megnyitották.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy míg a teleobjektívvel készített fotókon úgy tűnhet, mintha az emberek közelebb lennének egymáshoz, a nagylátószögű objektívvel készített fényképek azok, amik megmutatják, valójában milyen messze vannak egymástól.

Többen is közzétettek olyan képeket, amin hétköznapi tárgyakon keresztül mutatják be, milyen könnyen lehet manipulálni egy képet.