Már 40 százalék, hogy recesszió jön Európában az orosz gáz elzárásának veszélye miatt

Hírek2022. júl. 4.MTI

Londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) tanulmánya szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta egyértelműen érzékelhető az a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiaexportot fegyverként használhatja az ukrán ellenállást támogató nyugati országok ellen.A cég szerint ha az orosz földgázszállítások valóban elapadnak, az európai kormányok először nem a háztartások, hanem az ipari létesítmények ellátását függesztenék fel.

Ennek tovagyűrűző makrogazdasági hatása így attól függ, hogy az adott gazdaságok milyen arányban használnak földgázt az ipari termeléshez.

Németországban például tavaly az ipar használta fel a teljes földgázfogyasztás 37 százalékát. Ez jóval magasabb arány, mint Olaszországban vagy Nagy-Britanniában, e két országban ugyanis 25, illetve 23 százalék volt az ipar részesedése a földgázfelhasználásból 2021-ben - áll a CEBR hétfőn ismertetett tanulmányában.

A ház londoni elemzői szerint azonban e különbségek ellenére egyértelműnek tűnik, hogy ha Európában földgázhiány alakul ki, annak következménye csaknem bizonyosan súlyos recesszió lenne, tekintettel az ellátási hálózatok magas szinten integrált jellegére.

A CEBR elemzői felidézik, hogy Németországban több kutatóintézet legutóbbi közös becslésében 20 százalékra tette a földgázhiány kialakulásának esélyét.

Európai szempontból tekintve azonban a recesszió kockázatát ennél magasabbra kell taksálni, tekintettel arra, hogy a legtöbb közép- és kelet-európai ország még nagyobb mértékben függ az orosz földgázszállításoktól, mint Németország - áll a CEBR hétfői elemzésében.

A ház szerint mindezt tetézi, hogy a feszes földgázellátási helyzet növeli az inflációs nyomást, és az emelkedő energiaárak még nagyobb részt hasítanak ki a háztartások adózás és járuléklevonások után megmaradó, szabadon rendelkezésre álló jövedelmi hányadából.A CEBR londoni elemzői közölték: mindezt egybevetve 40 százalék körüli esélyt adnak arra, hogy az európai gazdaság az idei télen recesszióba kerül.

Az orosz földgázszállítás leállásának európai gazdasági kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi tanulmányában közölte: nem tartozik alapeseti előrejelzései közé a hirtelen orosz földgázexport-stop, de ennek kockázata fennáll, és a nagy makrogazdasági sokk, amely egy ilyen fejleményből eredne, alacsonyabb ütemű, sok esetben negatív gazdasági növekedést okozna mindenekelőtt a közép- és kelet-európai térségben.A Fitch iparági elemzői hangsúlyozták: becslésük szerint három évnél hosszabb időbe telne, mire az Európai Unió pótolni tudná az orosz földgázt a szállítások teljes leállása esetén, és ha az orosz export télen állna le, az a földgázfelhasználás szinte azonnali és széleskörű adagolását tenné szükségessé az uniós országokban.