Már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei

Hírek2024. feb. 19.Növekedés.hu

Az MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába, így azok innentől a hazai szabályozott piacon is hozzáférhetővé válnak a befektetők számára. A hitelintézet első nemzetközi kötvényprogramja tavaly ősszel került felállításra, amelynek keretében 2023 októberében 350 millió EUR össznévértékben kötvényeket bocsátott ki. Az MBH Bank célja a kötvények BÉT-re való bevezetésével, hogy hozzájáruljon a hazai tőkepiac fejlesztéséhez, valamint a befektetők számára elérhető minél változatosabb befektetési eszköztár megteremtéséhez.

Az MBH Bank első nemzetközi kötvénykibocsátására 2023 őszén került sor. A felállított 1,5 milliárd euró keretösszegű EMTN (Euro Medium Term Note) kötvényprogram keretében 2023. október 19-án 350 millió EUR össznévértékben, 4 éves futamidejű, 3 év után visszaváltható, rendes fedezetlen követelésnek minősülő (Senior Preferred) kötvényekkerültek kibocsátásra.

A kötvények kamata az első három évben fix, évi 8,625 százalék. A kötvénykibocsátás célja a bank MREL-követelményeknek, vagyis a szavatoló tőkére és leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek való megfelelése volt. 

A kibocsátást követően 2023 októberében – a piaci gyakorlatnak megfelelően – elsőként arra a luxemburgi tőzsdére vezette be a kötvényt az MBH Bank, melynek felügyelete jóváhagyta az 1,5 milliárd eurós kötvényprogramot. A nemzetközi tőzsdei bevezetés célja az volt, hogy a befektetők egy szabályozott piacon is kereskedni tudjanak a kötvénnyel. 

Mostantól pedig már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei, miután a társaság sikeresen bevezette azokat a tőzsde hitelpapír szekciójába. A BÉT-re történő keresztlistázással a befektetők már a hazai piacon is kereskedhetnek a kötvényekkel. 


A tavalyi, sikeres nemzetközi kötvénykibocsátásunk után szeretnénk a hazai befektetők számára is könnyen hozzáférhetővé tenni a kötvényeinket. Úgy gondoljuk, hogy hazánk egyik vezető hitelintézeteként kiemelt szerepünk van abban, hogy a lehetőségeinkhez mérten bővítsük a jelenleg elérhető pénzügyi eszközök palettáját. Emellett azt is gondoljuk, hogy ezen kötvényünk bevezetésével közvetetten hozzájárulhatunk a hazai tőkepiac fejlesztéséhez is

– jegyezte meg a kötvénybevezetés kapcsán Brezina Szabolcs, az MBH Bank pénz- és tőkepiacokért, valamint befektetési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója (egyben az MBH Befektetési Bank vezérigazgatója). 


Az MBH Bank aktívan van jelen a hazai tőkepiacon, így útjaink számos ponton keresztezték egymást az elmúlt években, évtizedekben. Jelen kötvénybevezetés egy újabb mérföldkő a társaság és a Budapesti Értéktőzsde közös történetében, amely révén a hazai befektetők lehetőségei tovább szélesednek, ezzel pedig, a BÉT stratégiai törekvésének jegyében, tovább épül a tőkepiaci ökoszisztéma. Gratulálok a keresztlistázáshoz, és bízom benne, hogy az MBH Bank az eredeti kibocsátáshoz hasonlóan a hazai parketten is megtalálja vele a számításait!

– tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.