26 hónappal is megnőhet egy átlagos személyi kölcsön futamideje a moratórium hatására

Elemzések2021. jún. 9.Harsányi Péter

Milyen friss tendenciák láthatók a rövidebb futamidejű hitelek, úgymint a személyi hitelek és az áruhitelek piacán? Milyen a hitelportfólió minősége, mekkora a moratóriumban való részvétel és milyen mértékben hosszabbodhat meg a hitelek futamideje a hiteltörlesztési moratórium hatására? Többek között erről kérdeztük a Provident Pénzügyi Zrt-t és a Magyar Cetelem Bankot.

Személyi hitelek, áruhitelek – aktuális tendenciák

A Provident Pénzügyi Zrt. válasza alapján a jelenlegi kereslet továbbra is alatta marad a járvány előtti szintnek. Az év első felében viszont már javuló tendencia látható a személyi hitelek teljes piacán, és ezt az irányvonalat követi a Provident hitelkihelyezése is.

A Magyar Cetelem Bank adatai szerint a lezárás alatti mérsékeltebb kereslet után, a nyitással összhangban növekszik az igény a személyi hitelek, áruhitelek iránt. Ugyanakkor valamelyest csökkent a hitelpenetráció a bank partnereinél. Ennek oka az ügyfelek részéről jelentkező fokozott kockázatkerülés, illetve a lezárások alatt felhalmozott megtakarítások felhasználása.

Hitelmoratórium és futamidő hosszabbodás

A Provident szerint egyelőre még nem lehet megmondani, hogy a hitelmoratórium hatására milyen mértékben hosszabbodik a hitelek futamideje. A futamidő-hosszabbítás ugyanis a moratórium lezárultáig folyamatosan változik, az abban töltött idő arányában. Mindemellett a moratórium III. szabályait még nem ismerni, és nem tudni mennyien és mennyi időre fogják a III. szakaszt választani.

A Magyar Cetelem Bank szakemberei rámutattak, a hitelmoratórium hatására történő futamidő hosszabbítás mértéke erőteljesen függ az adott hitelügylet kamatszintjétől: minél magasabb a kamat, annál hosszabb a futamidő meghosszabbodása.

Egy átlagos személyi kölcsönt tekintve, melynek 13 százalék az éves kamata, a moratórium hatására 26 hónappal nő meg az ügyfél futamideje, amennyiben moratórium teljes időszaka alatt (17 hónap, 2020 március – 2021 augusztus) felfüggesztette a törlesztést. A számítás során a Cetelem figyelembe vette a moratórium kormányzat által már bejelentett további két hónappal történő kiterjesztését 2021. augusztus 31-ig.

Hitelportfólió minősége és a nem-teljesítő hitelállomány várható alakulása a moratórium után

A nem-teljesítő hitelállomány növekedése nehezen jelezhető előre, mert éppen a moratórium hatására nincs adat az abban résztvevők fizetési lehetőségeinek rendszerszintű méréséről – mutattak rá a Provident szakemberei. Mindezt befolyásolhatja a moratórium III-ban résztvevő ügyfélállomány összetétele és a makrogazdasági környezet változása 2021 második felében.

A Cetelem szerint a moratórium bevezetését követően felvett, újonnan folyósított hitelek esetében a hitelportfolió minősége kedvezőbb, mint a pandémiás helyzetet megelőző állapotban tapasztalt érték.

A moratórium alatt lévő hitelállomány esetében – az EBA elvárásaival összhangban - a Bank átsorolta a moratórium alatt több, mint 9 hónapja nem fizető ügyfeleit.

Ugyanakkor az ügyfelektől származó visszajelzés alapján az érintett ügyfelek több, mint 90 százaléka a moratórium végén újra tudja kezdeni a törlesztőrészlet fizetését.

Részvételi arány a moratóriumban

A Cetelem Banknál a moratóriumra jogosult ügyfelek kevesebb, mint 40 százaléka vette igénybe 2021 május hónapban a moratórium lehetőségét.

A moratóriumot legmagasabb arányban a személyi kölcsönnel rendelkező ügyfelek választották, míg az alacsonyabb összegű, tipikusan rövidebb futamidejű áruhitelek esetében az ügyfelek közel kétharmada folytatta a törlesztőrészletek  fizetését a moratórium alatt is.

Fizetéskönnyítési megoldások

A Magyar Cetelem Bank a moratóriumot megelőzően is biztosított lehetőséget arra, hogy a pénzügyi nehézséggel szembesülő adósok - az egyedi élethelyzet függvényében - fizetési könnyítést vehessenek igénybe.

Természetesen a moratóriumot követően is biztosítja a bank az átütemezés lehetőségét azon ügyfelek számára, akik a háztartás jövedelmi helyzetének kedvezőtlen változása miatt a korábbinál alacsonyabb törlesztőrészletek mellett tudják visszafizetni a fennálló tartozásaikat.

Kamatszintek és hitelezési feltételek

A Provident folyamatosan biztosítja a mindenkori szabályozásnak megfelelő, és az ügyfeleik igényeire szabott termékportfóliót, amelyet a pénzintézet időszakosan még kedvezőbb, promóciós termékekkel is kibővít. Júniusban a Provident idei, 20. születésnapja alkalmából kínál kedvezményes hitelkonstrukciókat ügyfelei számára.

A Cetelem visszajelzése alapján a személyi hitel piacot jelentősen befolyásolja a Minősített Fogyasztóbarát Személyi kölcsön, és az államilag támogatott hitelek állományának növekedése.