Már működik a fizetési kérelem az Ersténél

Hírek2020. márc. 10.Sz.A.

60 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet az Erste Bank, ezzel a második legnyereségesebb bank Magyarországon, a működési bevétel 42 százalékkal emelkedett, ezzel négy éve a második legeredményesebb bank Magyarországon. Az Erste több mint 3000 milliárd forint lakossági vagyont kezel, a fizetési kérelem március 2-a óta működik a bank ügyfelei között.

Az elmúlt négy év legjobb eredményével zárt tavaly az Erste Bank: 42 százalékkal emelkedett a működési bevétele 2015 óta, miközben a 86 százalékkal esett a nemfizető hitelek aránya - mondta Jelasity Radovan, az Erste elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt egy hétben 796 ezer darab azonnali utalást bonyolított le az Erste Bank, a tranzakciók közel fele 16 óra után vagy hétvégén teljesült, az azonnali átutalások száma szerdára várhatóan eléri az egymilliót. 

A pénzintézet tavaly az átlagot meghaladó mértékben tudta bővíteni hitelkihelyezését és ezzel növelte piaci részesedését. A lakossági hitelek esetében az új folyósítások összege 57 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bank működési bevétele 2015 óta 42 százalékkal nőtt. Az Erste 2015-ben még 22 milliárdos veszteséget könyvelt el, ám tavalyi adózás utáni eredménye már 60 milliárd forint fölé nőtt.

A bevételek 2019-ben 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábban elértet, miközben a költségek ettől elmaradó mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek – mondta el Jelasity Radován.

A bank 2019-es működési eredménye 10,4 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.

Az ügyfélhitelek állománya egy év alatt 21 százalékkal bővült, miközben a nemfizető hitelek aránya rekord alacsony szintre, 2,5 százalékra csökkent. Az ügyfélhitelek állománya 2015 óta több mint a másfélszeresére bővült, miközben a nemfizető hitelek aránya 86 százalékkal csökkent – tette hozzá Jelasity Radován.

A bank a piacon egyelőre egyedülálló szolgáltatásként kínálja a fizetési kérelem szolgáltatást március 2-től.

Az ügyfelek első lépésként Erste Bankos számlák között tudnak egymástól pénzt kérni, ám a bank tervezi ennek kibővítését, és a szolgáltatást az erstés valamint más bankok ügyfelei közötti lehetőségként nyújtani. Ehhez azonban a többi banknak is készen kell állnia fogadó/indító oldalon. A szolgáltatás hazai erstés bankszámlák között működik.

Tavaly az Ersténél a lakossági hitelezések esetében az új kihelyezések értéke 57 százalékkal nőtt egy év alatt,

és ezzel a hitelállomány 18 százalékkal gyarapodott 2019-ben a nem-teljesítő hitelállomány további csökkenése mellett – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A jelzáloghiteleknél a teljesítő állomány 1 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés több mint a duplájára, 131 százalékkal bővült, ami jóval meghaladja a piaci átlagot, ennek köszönhetően a hitelállomány 78 százalékkal lett nagyobb az egy évvel ezelőttihez képest.

A növekedéshez jelentős mértékben járult hozzá a Babaváró hitel, amely az új kihelyezések 38 százalékát adta.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 17 százalékkal nőtt egy év alatt és 2019 végére meghaladta a 3000 milliárd forintot, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

A kisvállalkozói üzletágban az újonnan folyósított hitelek 14 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a szerződött hitelállomány 2019 végére a harmadával haladta meg az egy évvel korábbit.

Rendkívül intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, míg a piac átlag 14 százalékkal bővült, addig az Erste Banknál a vállalati hitelállomány több mint 25 százalékkal gyarapodott tavaly.

Az újonnan folyósított hitelek összege tavaly 18 százalékkal haladta meg a 2018-as mutatót.

A vállalati hitelezésben már közepes méretű piaci szereplőnek számító pénzintézet a jövőben is az átlagot meghaladó bővülést tervez, várakozása szerint három éven belül a harmadik legnagyobb, míg öt év alatt a legnagyobb vállalati hitelezővé válik – mondta el Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

A hitelállomány növekedésében a nagyvállalati és önkormányzati hitelezés, a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása és emellett a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozása is mind nagyobb szerepet játszik. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében a hitelállomány 39 százalékkal 223 milliárd forintra nőtt, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 25 százalékkal 292 milliárd forintra bővült, míg a kkv-szektor esetében 16 százalékkal 240 milliárd forintra gyarapodott.

A vállalati hitelezés gyors bővülése mellett az állomány továbbra is rendkívül egészséges, az NPL-ráta nem éri el az 1 százalékot sem.

A cél, hogy három éven belül a hitelezés teljesen digitálisan menjen, és minél kevesebb dokumentációval járjon – tette hozzá Szabados Richárd. Három bank van ma Magyarországon, amely nettó növekményt tud felmutatni a kkv számlanyitás piacán: az OTP, a Budapest Bank és az Erste Bank.