Már több mint 8 ezren helyezkedtek el a Vállalatok munkaerő támogatása program segítségével

Hírek2021. ápr. 14.Növekedés.hu

A tavaly október óta elérhető lehetőség érdemben élénkítette a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet. A Vállalatok munkaerő támogatása program mostanáig több mint 8 ezer fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskereső elhelyezkedését segítette. A kormány változatlanul azon dolgozik, hogy minél többen munkába tudjanak állni, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Magyarország az elmúlt évtizedben nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesített a foglalkoztatási mutatók javításában. A munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése érdekében megtett sikeres erőfeszítéseknek köszönhetően 4,5 milliónál többen dolgoznak hazánkban.

"Míg az uniós tagállamok átlagában lényegében változatlan szinten maradt, Magyarországon több mint 13 százalékkal nőtt az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatási rátája. A legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők közül mintegy 40 ezerrel többen dolgoznak 2010 óta, ami 10 százalékos növekedési ütemnek felel meg. A 25 év alattiak foglalkoztatását a múlt évtized eleje óta 54 ezerrel sikerült növelni, ez még magasabb, 24 százalékos növekedési ütemet jelent. A fiatalok hazai foglalkoztatási rátája közel 10 százalékponttal javult az elmúlt évtizedben, miközben az európai átlag egy tapodtat sem mozdult előre. Így egyre többek számára jelent forintosítható segítséget a korosztály 2022-től érvényes személyijövedelemadó-mentessége"

mondta Bodó Sándor.

Az ITM a foglalkoztatás további bővítése érdekében szükségesnek tartja az elhelyezkedési esélyek szempontjából nehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok célzott támogatását. A Vállalkozások munkaerő támogatása 2020 ősze óta ösztönöz a kevésbé képzettek és a 25 év alattiak alkalmazására, és összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához. A program keretében a munkáltatónak legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell az új munkavállalóját.

Bodó Sándor kiemelte: a támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség, vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó fele, de legfeljebb 100 ezer forint lehet. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban részesülhetnek.

A programnak köszönhetően eddig munkába álltak kétharmada fiatal, egyharmaduk pedig alacsony iskolai végzettségű.

A legtöbben Bács-Kiskun, Békés és Hajdú-Bihar megyékben találtak állást, főként a kereskedelemben, a vendéglátásban, a gépjárműjavításban, a feldolgozó- és az építőiparban.

A Vállalkozások munkaerő támogatása programra folyamatosan lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletes feltételek és dokumentáció a munka.hu honlapon érhető el.