Nagyon szabadulnánk már a bezártságból: a legtöbben nyaralásra költenének, de új autót is sokan szeretnének

Hírek2021. ápr. 14.Növekedés.hu

Az emberek jelentős része, csaknem 40 százaléka arra számít, hogy már az idén fellélegezhet pénzügyeit illetően, és az év hátralévő időszakában már komolyabb kiadást is megengedhet magának – világít rá a BÁV Zálog a keresőképes lakosság körében végzett kutatása. Érezhető, hogy a bezártságból már nagyon szabadulnánk, hiszen a legtöbben nyaralásra költenének, de jelentős kör szeretné csinosítani otthonát és akad, aki autóvásárláson is gondolkodik, míg minden tizedik válaszadó lakásvásárláson töri a fejét.

A felmérésből az is kiderül, hogy a koronavírus-járvány hatására nőtt a pénzügyi tudatosság, ugyanakkor egy esetleges hitelfelvétel során a folyamat egyszerűsége is sokaknál számít, ahogy erre és sok más érdekes adatra a mellékelt közlemény és az infografika is rávilágít.


A megkérdezettek 38 százaléka gondolja úgy, hogy már idén fellélegezhet a pénzügyeit illetően, és akár nagyobb kiadást is megengedhet magának – derül ki a BÁV Zálog március végi kutatásából, amely a keresőképes magyar lakosságot vizsgálta.

A válaszadók 22 százaléka idén nyárra, 16 százalékuk az év második felére, őszre vagy télre tervezi a nagyobb költéseket.

Az eredményeket elemezve kiderül, hogy a válaszadók közel negyede (22%) azonban arra számít, hogy csupán 2022-ben lesz olyan helyzetben, hogy mélyebben a pénztárcájába nyúlhat. Ugyanakkor minden ötödik ember szerint erre legalább 2023-ig, vagy még tovább kell várnia.

A nyaralás a vágyak elsődleges célpontja

Jól látható, hogy a társadalom jelentős része már nagyon szabadulna a bezártságból,a tervezett nagyobb összegű kiadások közül első helyen ugyanis az utazás, a nyaralás áll, erre a válaszadók 36%-a költene komolyabb pénzt. A nyaralástól alig maradnak el a lakásfelújításban gondolkodók (34%), ami valószínűleg a jelenlegi támogatásoknak köszönhető. A lakosság jelentős része a pandémia hatására elhalasztott vásárlásait valósítaná meg végre. A megkérdezettek 23%-a lakberendezési tárgyat, ötöde háztartási gépet, vagy nagyobb értékű elektronikai eszközt venne, ha végre fellélegezhetne a pénzügyeit illetően. Kisebb, de markáns kör viszont egészen komoly kiadásokat tervez, 15 százalék lecserélné gépjárművét, míg minden tizedik válaszadó ingatlan vásárlását fontolgatja.

Erősödik a pénzügyi tudatosság

A felmérés eredményei rávilágítanak, hogy a koronavírus hatására növekedett az a réteg, amelyik igyekszik tudatos pénzügyi döntéseket hozni. A válaszadók csaknem fele tesz azért, hogy visszafogja kiadásait, és megválogatja, hogy mit vásárol, majdnem 40 százalék igyekszik megtakarítani is. Ennek ellenére csupán minden ötödik válaszadó készít saját költségvetést. A válaszok alapján szembetűnő, hogy a pénzügyi tudatosság a nők körében erősebb. Az is kiderül, hogy a koronavírus előtti időszakban a pénzügyi tudatosság leginkább a 60 év fölöttieket és a fiatalabb 25-39 év közöttieket jellemezte. A területi megoszlásokat mérlegre téve pedig az látszik, hogy legkevésbé a megyeszékhelyen élők spórolnak és fogják vissza kiadásaikat.

A legtöbben készpénzben tartják megtakarításukat

A BÁV Zálog felmérése arra is rávilágít, hogy pandémia ide vagy oda a megtakarításokat illetően jellemzően a hagyományos megoldásokban gondolkoznak az emberek. A legtöbben (33%) készpénzben tartják vagyonukat, ezt követi népszerűségben az ingatlan (31%) és a bankbetét (27%). Államkötvényekkel a megkérdezettek 14 %-a rendelkezik. A keresőképes lakosság 8 százalékának van könnyen pénzzé tehető értéktárgya, 7 százalékuk pedig részvényekkel rendelkezik. Az viszont komor képet fest, hogy az emberek 31%-a nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, ez az arány ráadásul a 40-59 évek körében 40 százalék, s ezzel még a fiatalabb, 25-39 éves kört (31%) is jócskán megelőzik.

Hitelfelvételnél a fiatalok egyre több lehetőséget vizsgálnak

Amennyiben anyagilag megszorulna, akkor a válaszadók több mint harmada családjához fordulna segítségért. Az emberek negyede a folyószámla hitelére is támaszkodna, míg 16 százalék a hitelkártyáját használná. Ezen felül az eszköztárukban van a banki hitelfelvétel, a gyorskölcsön lehetősége, sőt az értéktárgyaik eladása vagy zálogkölcsön igénylése is.

A BÁV Zálog kutatás adatai alapján láthatóan a fiatalabb generáció mérlegeli a legtöbb lehetőséget (közte a zálogkölcsönt is), ha pénzügyileg megszorul. Legtöbben a leggyorsabb megoldást (39%) részesítik előnyben, minden harmadik embernek (35%) ráadásul a lehető legkevesebb ügyintézés is fontos kritérium. A pénzügyekben jártas családtagoktól, barátoktól leginkább (32%) az idősek kérnek tanácsot. Az ugyanakkor nem sok örömre ad okot, hogy a lakosság 12%-a nem hitelképes, amely arány az alacsonyabb végzettségűeknél még magasabb, 16%.

"A kutatás eredményei egybecsengenek tapasztalatainkkal. Mi is érzékeljük, hogy a lakosság egyre szélesebb körben vizsgálódik, ha hitelfelvételről van szó, fontos számukra a személyes tanácsadás, leginkább az egyszerű és gyors ügyintézést keresik. A jellemzően kisösszegű, átlagosan 60.000 Ft-os mikrokölcsönök mellett jelentősen nőtt a prémium szegmensben az 1 millió forint fölötti zálogkölcsönök száma. A pandémia egyik hozadéka, hogy az ügyfeleink tudatosabban gondolkodnak a pénzügyeikről, nagyobb lett a törlesztési hajlandóság, jobban odafigyelnek a határidőkre. Jól példázza ezeket, hogy a nálunk felvett zálogkölcsönök esetében az értéktárgyak 94%-át váltják ki"

– hangsúlyozta Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.