Mára a Tesla lett a világ legértékesebb autógyártója, lehagyta a Toyotát is

Hírek2020. jún. 20.Növekedés.hu

A Teslát még a világjárvány sem hátráltatta, Elon Musk cégének tőzsdepiaci értéke elérte a 183 milliárd dollárt, így a világ legértékesebb autógyártója lett – olyan márkákat maga mögött hagyva, mint például a Toyota vagy a Volkswagen.

A sikert egy éven át tartó egyenletes növekedés előzte meg, a koronavírus-járvány ugyanakkor komoly fennakadásokat okozott az új autók eladásával kapcsolatban. Ennek ellenére a Tesla piaci kapitalizációja 375 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, értéke már 183 milliárd dollár – derül ki a YCharts adataiból, amelynek felhasználásával a Visual Capitalist készített látványos ábrát.

A szakértők ugyanakkor azt pedzegetik, hogyan fog tovább nőni a Tesla értéke, ha folyamatosan az a kritika éri őket, hogy a cég túlértékelt.

Ez év elején a Tesla hatalmas mérföldkőhöz érkezett: a cég átlépte a 100 milliárd dolláros értéket a tőzsdén, így meghaladta a Ford és a GM értékét, együttvéve.

Ahogy az a grafikonon is látszik, a Tesla Model 3 népszerűségének köszönhetően 2019-ben több autót értékesítettek, mint az előző két évben együttesen.

A Tesla nagy lépéseket tesz a termelés kapacitásának növelése érdekében is. Austin, Texas, Tulsa és Oklahoma amerikai államok mind próbálják megnyerni maguknak a céget, hogy náluk építsenek gyárat. A Teslának van még gyártóüzeme Berlinben (Giga Berlin), valamint Kínában (Giga Shanghai) is.

A Tesla legutóbbi részvény áremelkedése részben a vezérigazgató, Elon Musk kiszivárgott felszólításának köszönhető, amelyben arra kéri a cég alkalmazottait, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a világ első elektromos meghajtású nyergesvontatója, a „Tesla Semi” a világpiacra kerülhessen.