Máris megvannak a téli olimpia első kedvencei

Hírek2018. feb 9.Növekedés.hu

Nigéria először vesz részt téli olimpián, nem is akárhogyan: az ország női bobcsapata jutott ki a február 9-én kezdődő dél-koreai játékokra. A bobtrióról sokaknak juthat eszébe a jamaicai bobcsapat 1998-as felejthetetlen olimpiai indulása Calgaryban, amit Jég veled címmel meg is filmesítettek. Harminc évvel később vajon sikerülhet az, ami akkor lehetetlennek tűnt? A lelkes jamaicai bobcsapat 1988-as sztorija nem csak mese volt, valóban megtörtént. Az 1993-ban megjelenő amerikai mozi (itthon Jég veled címen) a mindenre elszánt jamaicai versenyzők részvételét mutatta be az 1988-as téli olimpián, Calgaryban. A film a hitelességre törekedett, a nézők számára az is kiderült, hogy valóban bob nélkül érkezett a négy sportoló a játékokra, mert szánkóval sem rendelkeztek, nemhogy jéggel és hóval való korábbi tapasztalattal. Szerencséjükre a résztvevő országok a fairplay jegyében kisegítették őket egy bobbal. Hivatalos eredményt azonban nem tudtak felmutatni, ami nem csoda, hisz a döntő futamban elveszítették az irányításukat a szán felett, és sajnos felborultak. De térjünk vissza a 2018-as téli olimpiához. Az első afrikai bobcsapat kormányosának, a nigériai Seun Adigunnak nem újdonság az ötkarikás légkör, mivel Londonban 100 méteres gátfutásban indult még 2012-ben. A 32 éves sportoló visszaemlékezése szerint öt éve érkezett el az a pont, amikor elkezdett álmodozni az olimpiai részvételről: egy texasi garázsban fából és különböző hulladékokból szánkót készített magának. A csapat másik két tagja a fékező Ngozi Onwumere és a tartalék-tag Akuoma Omeoga. Komoly célkitűzéssel indulnak az olimpián, dobogósok szeretnének lenni.

„Hatalmas mérföldkő ez a nigériai sport történetében. A célunk, hogy elérjük minden idők legjobb afrikai eredményét a téli olimpia történetében” – nyilatkozta Adigun.
A három sportoló közel egy év leforgása alatt mintegy 75 000 dollárt gyűjtött össze, hogy megfelelő körülmények között készülhessenek fel a kvótaszerzés megpróbáltatásaira. Az adakozások mellett a lányok intenzív marketingkampányt folytattak a közösségi oldalakon, hogy szponzorokat szerezzenek. Solomon Ogba, a Nigériai Bobszövetség (!) vezetője elmondta, hogy tiszteli az elhivatottságukat, Nigéria is fejet hajthat előttük. Véleménye szerint nagyon keményen dolgoznak azért, hogy jó eredménnyel térhessenek haza. „Arra számítunk, hogy versenyben leszünk az élbolyban. Amikor belevágtunk a bobozásba, már akkor is erre gondoltunk. Egy hosszú folyamat volt, de most ott tartunk, ahol lennünk kell. Erősnek, gyorsnak, felkészültnek kell lenni az olimpiára. Jó eredményt szeretnénk elérni” – mondta Onwumere a BBC-nek. A XXIII. téli olimpiai játékokat pénteken nyitják meg és február 25-ig tart a dél-koreai Phjongcshangban, de február elsején, csütörtök reggel nyolc órakor pedig már megnyitották az olimpiai falut. A jeges sportoknak otthont adó létesítmények a faluban közel 2400 főt szállásolnak el, míg a rendezvény 3500 versenyzője, edzője, csapatvezetője Phjongcshangban készül a versenyekre.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.