Matolcsy: a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban

Hírek2020. jún. 18.Növekedés.hu

A gazdasági kilábalás kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz – mondta Matolcsy György a Mandiner hetilapnak adott címlapi interjújában.

Az MNB elnökét új könyve (amely Amerikai birodalom vs. európai álom címen jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadónál) kapcsán kérdezte a Mandiner a világgazdasági folyamatokról és a magyar gazdaság kitörési pontjairól. Matolcsy György szerint az euró sem makrogazdasági, sem geopolitikai értelemben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bármennyire bíztak is benne az alapító atyák, nem tudott a dollár igazi kihívójává válni. 

A tapasztalatok egyébként is azt mutatják, hogy egyelőre nincs szükség egységes fizetőeszközre ahhoz, hogy egy ország vagy egy gazdasági régió jó makrogazdasági teljesítményt tudjon elérni 

- mondta a jegybank elnöke.

Az amerikai-kínai kapcsolatokról szólva elmondta: "újabb kétpólusú világrend van kialakulóban napjainkban. Az Amerikai Egyesült Államok globális vezető pozíciójának egyik legfontosabb pillére a dollár, a mai egyetlen világvaluta. Az USA mellé az utóbbi évtizedekben rohamléptekkel zárkózott fel Kína, és a globális versenyfutásban immár az első számú kihívó lett."

Kína új keletű felemelkedése azonban megkérdőjelezhetetlen. Kérdés, hogy az USA megtartja-e az eddigi együttműködését Kínával, vagy háborúba kezdenek, hogy eldőljön, ki az erősebb. Az átrendeződést Európának is fel kell ismernie, és reagálnia kell

- jegyezte meg Matolcsy György.

A hazai gazdaság növekedési prognozisáról kapcsolatban elmondta:

"Változatlanul úgy gondoljuk, hogy a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban. Ennek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz. A kormányzati beruházások felpörgetése épp kereslethiányos gazdasági környezetben tud gyorsan új munkahelyeket és erős tovagyűrűző pozitív hatásokat generálni. (...) Összességében úgy látom, gyorsabb lehet a talpra állás, mint jelenleg sokan gondolják. Amennyiben így lesz, egy szerény növekedés még az idei évben is elérhető."

Azzal kapcsolatban, hogy mi lenne az a három intézkedés, amelyet már holnap bevezetne Magyarországon, Matolcsy György úgy fogalmazott: "A legfontosabb a családok, a munkavállalás és a beruházások támogatása." E téren szerinte a lakáspolitika különös jelentőséggel bír, "mivel minden ráfordított forint újabb forintokat mozgat meg a nemzetgazdaságban". A foglalkoztatottság növeléséhez további adócsökkentést, az atipikus foglalkoztatás támogatását tartja szükségesnek. A vállalati beruházások fontosságát is kiemelte, "amire a jegybanknak talán a legnagyobb közvetlen hatása van". Az MNB ezt minden lehetséges eszközzel támogatja - tette hozzá.