Matolcsy György: Az egypólusú világnak lassan vége lesz

Hírek2023. szept. 25.MTI

Az Egy övezet, egy út (BRI) kezdeményezés elindításának első tíz éve egyértelmű siker - erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének közös, Egy övezet, egy út kezdeményezés tizedik évfordulója alkalmából szervezett szakmai konferencián.

Nyitóbeszédében a jegybankelnök elmondta, hogy a 2010-ben Orbán Viktor pekingi látogatása után elindult keleti nyitás nagyon jól illeszkedett Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban indított kezdeményezéshez, amelyhez Magyarország az uniós országok közül 2015-ben elsőként csatlakozott.

Az első tíz év jó alapnak bizonyult, sok országnak a program lehetőséget adott infrastruktúrájának - utak, vasútvonalak és kikötők - kiépítéshez

- jelentette ki.

Kína ötezer év civilizációs bölcsességével rendelkezik, és 100 éves tervekkel dolgozik - mondta a jegybankelnök. Az elmúlt száz évben nem csupán egy működő államot teremtett, hanem civilizációs ugrást hajtott végre. 1949 óta 800 millió embert emelt ki a mélyszegénységből és 450-500 milliós középosztályt épített, amelyre korábban az emberiség történelmében nem volt példa.A magyar-kínai gazdasági és pénzügyi kapcsolatokra kitérve kifejtette:

Európában az MNB elsőként kötött swapline megállapodást a kínai központi bankkal (PBOC) 2013-ban, amelyet évről évre folyamatosan megújítanak. 2015-ben az MNB megállapodást kötött a renminbi (RMB) elszámolási mechanizmus kialakításáról.

Matolcsy György hozzátette: nagyon büszkék arra, hogy 2015-ben a renminbi (RMB) kezdeményezéssel azt javasolták a világnak, hogy éljen a renminbi világvalutává válásának lehetőségével.

Az egypólusú világnak lassan vége, és egy olyan multipoláris világrend felé haladunk, amely több globális pénzzel rendelkezik

- mutatott rá.

Az elnök kiemelte: Magyarország az Európai Unióban elsőként és egyedüliként komolyan gondolja az eurázsiai nyitást, minden évben a jegybank globális konferenciát rendez a témában.

Az MNB vezetője méltatta a Fudan egyetemmel való együttműködést, az oktatási kapcsolatokat. Beszéde végén az együttműködés fontosságát emelte ki, amely szerint az elmúlt tíz év mindenkit meggyőzött arról, hogy Kínának és Európának érdemes nagyon szorosan együttműködnie.

Hiszünk a párbeszédben, kölcsönös tiszteleten alapuló barátságot érzünk egymás iránt. Ez egy olyan szellemi kulturális infrastruktúra, amely a következő száz évnek is jó szolgálatot tesz

- húzta alá.

Mi magyarok, amit tudunk, megteszünk, hogy ne egy hidegháború által szétválasztott kettős világrendszer jöjjön létre, hanem olyan, amely békében és biztonságban képes együttműködni

- fogalmazott Matolcsy György.

A konferencia megnyitóján bemutatott prezentáció szerint a földrészeken átívelő infrastrukturális, gazdasági, pénzügyi együttműködéshez 32 nemzetközi szervezet csatlakozott.

Az Egy övezet, egy út programban részt vevő országok száma 150, amely a világ lakosságának 75 százalékát és a teljes globális GDP közel 40 százalékát fedi le. Az elmúlt tíz évben a kezdeményezés keretében több mint ezer milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházás valósult meg.