Matolcsy: Letértünk az egyensúly útjáról, nincsen jövőkép, elakadt a felzárkózásunk

Hírek2023. márc. 23.Szabó Anna

Megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem. Magyarország erősségeire kellene építeni: a tudásra, az élelmiszeriparra, a vízre, a gyógyító iparra és a Kárpát-medencére – mondta Matolcsy György jegybankelnök új könyvének bemutatóján.

Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, elakadt a felzárkózási folyamat. Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, a gyógyítási ipar és az élelmiszeripar.

Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni

- fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján a jegybank épületében.

A jegybankelnök új könyvében a 2002- 2008 között, a Heti Válaszban megjelent írásait foglalta össze, a kötetben szerepel egy úgynevezett palackposta is.

Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett - Demján Sándor szavaival élve - egy elvesztegetett évtized. A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor.

Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, de ezt nem hagyjuk

- fogalmazott.

- A magyar sikert keressük, és ezt a jövőben sem adjuk fel. A siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról. Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás - tette hozzá.

Mint mondta,

elakadt a felzárkózás 2021-ben: az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra.

A könyvek fontosságáról szólva kiemelte: Gutenberg után a tudás gyorsabban terjedhetett, és elhozhatta a reneszánszot és a reformációt, és a tudományos forradalmat majd az ipari forradalmat.

A betűt, a festéket, a papírt és a nyomtatógépet hozta be Gutenberg 504 évvel ezelőtt, ma pedig a chip, a computer és a mesterséges intelligencia indíthatnak el egy új 500 éves ciklust.- Az új kötet 199 tanulmány tükre szeretne lenni, és a palackposta von le következtetéseket az elmúlt 20 év és a cikkek alapján a siker receptjéről és a kudarcok elkerüléséről - mondta Matolcsy.

A könyvben megfogalmazott egyik következtetés, hogy a történelem ritka, "sűrű pillanataihoz" a siker és a kudarc egyaránt kapcsolódik.A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk.

- 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk - fogalmazott az elnök.

Mint mondta, jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség.

A korábbi közös célok között említette 1990 után a Nyugathoz tartozást, majd a nyugati életszínvonal elérését, később a felzárkózás lett az újabb cél. 2010-ben pedig az egymillió munkahely és a munkaerőpiaci fordulat vált közös célkitűzéssé.

Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüjünk nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető

- tette hozzá.

Mint mondta, bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot.

A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amelyet már a 2009-es programban is szerepeltettek. Továbbá Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni.

Kiemelte: az az ország nyer, amely az erősségeire támaszkodik, és nem hagyja, hogy mások mondják meg, mi a jó neki. Az energiaigényes fejlesztési program nem a hazai erősségekre épít. Ehelyett a hazai tehetségre, a tudásra, az egyetemekre, a gyógyító Magyarországra, az élelmiszeriparra és a Kárpát-medencére kell építeni.

Matolcsy György hangsúlyozta: bátor reformok kellenek a sikerhez. - 2015-ig bátor reformokat hajtottunk végre, amit az MNB folytatott, és volt még jó húzás, babakötvény, a 9 százalékos társasági adó, de elmaradtak a reformok - fűzte hozzá.

Ha nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára

- húzta alá.

- Gazdasági siker nélkül egyetlen nemzeti cél sem teljesül - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a mennyiségi fejlődésről a minőségi fejlődésre kell áttérni, mindenben minőséget kell teremteni,márpedig a reform minőséget teremt, idézve Kopátsy Sándor közgazdász gondolatait.

Mint mondta,

sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.

- Ma mennyiségi szemlélettel, nagy veszteséggel működünk. Lehet tévedni és hibázni, de mindig van új kiút, egy új esély, újraindulhat a reformpolitika - összegezte a jegybank elnöke.