Koronavírus: Akár harmadára is csökkenhet a kínai növekedés

Elemzések2020. feb. 5.Sz.A.

Önteni fogja a pénzt a piacokra a kínai jegybank, amely szerint csak átmeneti hatást gyakorol a gazdaságra a Vuhanból indult koronavírus-járvány. Mások nem olyan biztosak ebben. A The Economist által megkérdezett közgazdászok szerint akár két százalékra csökkenhet a kínai növekedés az első negyedévben. Vuhan az autógyártás egyik kínai központja, ahol a Honda, a PSA-csoport, a Ford és a Renault már szünetelteti a termelést.

A hivatalosan 2019-nCoV néven regisztrált vírus tavaly december elején bukkant fel a közép-kínai Vuhan városában. Február első hétfőjére már csaknem 18 ezerre nőtt a hivatalosan számot tartott fertőzöttek száma a világban (ebből Kínában voltak több mint 17 ezren), 362-re emelkedett az elhunytak száma, miközben 530 gyógyult esetet jelentettek.

Vuhan városát és környékét január 23-ától egészségügyi karantén alá vonták a hatóságok, de széleskörű közlekedési korlátozásokat és szigorú közegészségügyi intézkedéseket vezettek be nemcsak Kínában, hanem világszerte is.

Ez minden bizonnyal hatással lesz a kínai gazdaságra, de Pekingben egyelőre óvatosan optimisták. Úgy vélik, hogy a következmények nem lesznek olyan súlyosak, mint a 17 évvel ezelőtti SARS-járvány (atípusos tüdőgyulladás) idején.

– Akkoriban 11,1 százalékról 9,1 százalékra csökkent a negyedéves GDP-növekedés, de ma erősebb alapokon áll a kínai gazdaság – írja a kínai hatóságokra hivatkozva a South China Morning Post.

Mint a Reuters beszámol róla, a kínai jegybank is kész segíteni, és mintegy 1200 milliárd jüan értékben önt likviditást a piacokra, hogy segítsen a koronavírus által leginkább érintett cégeknek, amelyek ráadásul alacsonyabb kamat mellett kaphatnak hiteleket. 

A The Economist brit lap azonban nem látja ilyen rózsásan a helyzetet: az idei első negyedéves GDP-növekedés két százalékra süllyedhet a járvány kitörése előtti hat százalékról.

Egy hongkongi elemzőcég szerint pedig az éves növekedés üteme 5,4 százalék lesz a korábban várt hat százalék helyett, és 2,2 millióan veszíthetik el az állásukat. Pedig már épp kezdtek normalizálódni az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok, és alábbhagyott a vámháború, amely visszafogta a kínai növekedést.

A kínai GDP növekedése 2017 január - 2020 január (év/év, %)

A járvány azonban megakaszthatja a fejlődést, a befektetők a világon mindenhol nyugtalankodnak. A sanghaji tőzsde is jelentős, több mint nyolc százalékos zuhanással kezdte a hétfői napot, amikor a holdújév miatti szünet után újranyitott. 

A félelem már megfertőzte a turizmust és az autóipart is:

a nyugati világ vezetői nem javasolják a Kínába utazást, a légitársaságok sorra függesztik fel a kínai járataikat (idehaza is már csak a Budapest-Peking járat maradt állva). A 11 milliós Vuhan a kínai autógyártás egyik központja, az ott jelenlévő külföldi gyártók közül például

a Honda, a PSA-csoport, a Ford és a Renault már szünetelteti a termelést, aminek továbbgyűrűző hatásai lehetnek az egész ellátási láncban.