Ne felejtse! Szombattól már az új éves matrica kell az autópályákra

Hírek2020. jan. 29.Növekedés.hu

Bár január utolsó hetére már több mint egymillió darab 2020-ra szóló éves – országos és megyei – e-matrica talált gazdára, a hónap utolsó két napján, csütörtökön és pénteken még közel kétszázezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A tavalyi matricák érvényessége január 31-én éjfélkor lejár.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az egész évben eladott éves jogosultságok több mint a felét az év elején, döntően január végéig veszik meg az autósok.

A legfrissebb, január 28-i adataink azt mutatják, hogy a 2020-ra szóló megyei e-matricából bő 740 ezer, az országosból pedig mintegy 280 ezer talált gazdára. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, de társaságunk felkészült az ügyfelek rohamára. Január 30-án és 31-én akár kétszázezren is válthatnak éves országos vagy megyei e-matricát

– közölte Bartal Tamás. A NÚSZ vezérigazgatója hozzátette: idén is a megyei matrica a legnépszerűbb, de egyre többen részesítik előnyben az egész országra érvényes éves e-matricát.

Bartal Tamás emlékeztetett: holnapután nemcsak 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, de a mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31., péntek éjfél a határideje.

Erre azoknak érdemes különösen figyelniük, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól. Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni. Azonban ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A nagycsaládosoknak is január 31-ig kell bejelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet – amennyiben élni szeretnének az őket megillető kedvezménnyel.

A NÚSZ Zrt. a matricák megvásárlásához az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, mivel ez az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-vignettát vásárolni. Ezen a felületen a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával nullára csökken a tévesztés esélye. Másik nagy előnye, hogy még a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényt vagy elektronikus nyugtázó értesítést sem kell őrizgetni, mint például benzinkúton vagy SMS-ben történt vásárlás esetén.

A későbbi problémák elkerülése érdekében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azt ajánlja a viszonteladóinál (pl.: üzemanyag-töltőállomáson) e-matricát vásárlóknak, hogy még a fizetés előtt ellenőrizzék le a megadott járműadatokat, így legfőképpen a rendszámot, a felségjelzést, a díjkategóriát (amelybe a jármű tartozik), az érvényességi időt, valamint megyei matrica vásárlása esetén a megyét. Az országos éves matrica ára egyébként 2012 óta változatlan, de a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta. A 2020-ra szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek.