Matthew Perry mások segítésének szentelte életét, de önmagát nem tudta megmenteni

Hírek2023. okt. 30.Áldott Rebeka

Matthew Perryt szombaton holtan találták a Los angelesi otthonában. A színész a Jóbarátok című sorozat Chandler Bingjeként emberek millióit nevettette meg. Azonban az alkohol- és drogfüggősége, amellyel kamaszkora óta egészen haláláig küzdött, beárnyékolta Perry karrierjét. A színész élete nagy részét mások segítésének szentelte. Megalapította a Perry házat, egy józan életet támogató létesítményt, és a koronavírus járvány közepén is adománygyűjtésbe kezdett.

Nem meglepő, hogy Matthew Perry nekrológjai elsősorban a Jóbarátokra összpontosítanak. Hiszen ez volt minden idők egyik legnagyobb és leghosszabb ideig futó helyzetkomédiája, amit nagyban meghatározott Perry játéka.

A Forbes becslései szerint a rendkívül népszerű vígjáték az 1994-es debütálása óta közel 1,4 milliárd dollár bevételt termelt. Ebből a Jóbarátok hat sztárja közel 816 millió dolláros bruttó bevételhez jutott, ami fejenként nagyjából 136 millió dollárt jelent.

Perry alkoholistaként jellemezte magát, elmondása szerint 14 évesen ivott először. Majd egy jetski-baleset után felírt gyógyszer miatt a fájdalomcsillapítók függőjévé is vált. Elmondása szerint a Jóbarátok sikere és a szereplőtársai, akik a való életben is barátaivá váltak, segítettek neki a túlélésben, írja a Guardian visszaemlékezése.

„Ha heti 1 millió dollárt keresel, nem engedheted meg magadnak, hogy megidd a 17. italt.”

Számtalanszor osztották meg azt a szöveget az interneten, amiben Perry részletezi, hogyan szeretné, ha halála után emlékeznének rá.

„Az a legjobb bennem, hogy ha egy alkoholista vagy drogfüggő odajön hozzám, és azt mondja: „Segítesz nekem?” Mindig azt mondom: „Igen, tudom, hogyan kell ezt csinálni”. Megteszem ezt neked, még akkor is, ha magamért nem mindig tudom megtenni.’ Szóval segítek, ahol csak tehetem. Csoportosan, vagy egyenként. „Emellett Malibuban létrehoztam a Perry Házat, ami a férfiak józan útra terelését támogató létesítmény. Amikor meghalok, ami az úgynevezett teljesítményeimet illeti, jó lenne, ha a Jóbarátok sikerét hátrébb sorolnák, mint a más emberek segítését célzó tevékenységeimet.”

A Perry Ház, a színész egykori otthona, egy 5500 négyzetméteres tengerparti létesítmény volt Malibuban. Amikor 2013-ban úgy döntött, hogy elköltözik, összeállt Earl Hightower addiktológiai specialistával, akivel a házat egy józan életközponttá alakította át. Itt a függőséggel küzdő férfiaknak meditációs programokat és egy 12 lépésből álló workshopot szerveztek.

Perry két évvel később eladta a házat, majd kijelentette: „Túl drága volt működtetni, és az üzlet nem igazán működött.” Ennek ellenére a Perry-ház ötlete miatt 2013-ban megkapta a Fellendülés Bajnoka díjat a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Hivatalától, írja a Guardian beszámolója.

A színész halála után egyre többen is nyilvánosságra hozták, hogyan nyújtott személyes segítséget nekik Perry a nehéz időkben. Hank Azaria a Jóbarátokból is ismert színész is közéjük tartozik. Az Instagram-oldalán közzétett videóban Azaria elmondta, hogyan segített neki Perry kijózanodni.

„Azt akarom mondani, hogy azon az éjszakán, amikor beléptem az Anonim Alkoholistákba, Matthew hozott be. Az első évben, amikor józan voltam, együtt jártunk a találkozókra. Józan emberként annyira gondoskodó, odaadó és bölcs volt, aki teljes mértékben segített kijózanodnom. Nagyon szerettem volna, ha következetesebben maradt volna ő is a józan úton.”

2021-ben a sokat emlegetett Jóbarátok találkozóra a Covid árnyékában került sor. Perry volt az egyetlen a szereplők közül, aki egy jobb cél érdekében használta fel a hírverést. Rengeteg Jóbarátok témájú árut gyűjtött össze, amivel az Egészségügyi Világszervezet számára gyűjtött adományokat.