Harapófogóba szorították a Gázai övezetet, nincs menekvése a Hamásznak

Hírek2023. okt. 30.H.L.

Folytatódik az izraeli hadsereg offenzívája Gázában.

Az izraeli erők mindkét oldalról támadják Gáza északi fő városát. – írja a Reuters.

Izraeli csapatok és harckocsik támadták Gáza északi fő városát keletről és nyugatról, három nappal azután, hogy megkezdték a szárazföldi hadműveleteket a palesztin enklávéban.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt napokban több mint 600 militáns célpontra mért csapást, miközben kiterjesztette szárazföldi műveleteit a Gázai övezetben.

Az izraeli hadsereg (IDF9 csapatai több tucat terroristával végeztek - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy négy prominens Hamász-ügynök is köztük volt.

Izrael már pénteken nagyszabású behatolásba kezdett Gázába, és újból felszólította a civileket, hogy az északi részekből költözzenek délre, miközben a Hamász fegyveresei ellen indul. Az izraeli erők tucatnyi légicsapást hajtottak végre a keleti oldalon.

Később a lakosok és a Hamász vezette kormány szerint a tankok visszahúzódtak a Gázát körülvevő, erősen megerősített kerítés felé.

Palesztin egészségügyi tisztviselők közölték, hogy légicsapások érték a város kórházainak közelét. Az ENSZ humanitárius hivatala, az OCHA szerint 117 000 civilnek nyújtanak menedéket az északi kórházakban lévő több ezer beteg és orvos mellett.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy parancsnoki központokat és más katonai infrastruktúrát helyezett el a gázai kórházakban, ezt a Hamász tagadja.

Légicsapásokat lehetett hallani Rafah déli városaiban is, a Gázai övezet Egyiptommal közös határátkelőhelye közelében - ez az egyetlen, amelyet Izrael nem zárt le.

A telefon- és internetkapcsolatokat és áramkimaradások javultak, az OCHA közölte, hogy a szolgáltatások "nagyrészt helyreálltak".

A Hamász által irányított, 2,3 millió lakosú Gázai övezet egészségügyi hatóságai közölték, hogy 8306 ember - köztük 3457 kiskorú - halt meg.

Az OCHA szerint a mentők nehezen jutnak el az emberekhez.

"Október 29-én körülbelül 1800 embert, köztük legalább 940 gyermeket jelentettek eltűntként, akik a romok alatt rekedtek vagy meghaltak.

Az ENSZ azt is közölte, hogy fegyveres csoportok továbbra is válogatás nélkül rakétákkal lövik Izraelt.

Az izraeli védelmi minisztérium videofelvételeket tett közzé a Gázai övezeten belüli manőverekről, amelyek szerintük a Hamász által elfoglalt épületekre irányulnak.

A szárazföldi erők és a terroristák között közvetlen harc is folyik. A harcok a Gázai övezeten belül zajlanak

- mondta Daniel Hagari ellentengernagy, katonai szóvivő.

A Hamász és a vele szövetséges iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád közölte, hogy az izraeli erők ellen harcolnak az Izrael által megszállt ciszjordániai Dzsenin városában is.

Izrael közölte, hogy 700 Hamász-militánst tartóztatott le Ciszjordániában.

A Palesztin Foglyok Szövetsége szerint 1680 embert vettek őrizetbe, köztük nőket, időseket és kiskorúakat.

A Hamász ötnapos szünetet akar az izraeli hadműveletekben, hogy segélyt és üzemanyagot engedjenek a Gázai övezetbe, cserébe a fogva tartott összes civil túsz szabadon bocsátásáért.

Az OCHA közölte, hogy vasárnap 33, vizet, élelmiszert és orvosi ellátmányt szállító teherautó érkezett Gázába, de még sokkal többre van szükség a sürgős szükségletek kielégítéséhez.

 Az emberek vasárnap megrohamozták a segélyboltokat, hogy élelmiszert keressenek.