Megborult a forint

Hírek2022. dec. 8.Növekedés.hu/MTI

Az euróárfolyam 419 forint felett is járt csütörtökön, és péntek reggelre is alig erősödött, a 418-as szintnél maradt. A fő ok a vártnál magasabb, 22,5 százalékos novemberi infláció, valamint a külkereskedelmi mérlegről és az államháztartási magas hiányáról megjelent kedvezőtlen adatok.

A forint mélyrepülésbe fogott csütörtökön. Részben azért is, mert a Pénzügyminisztérium friss tájékoztatója szerint november végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. A nyugdíjemelés alaposan megdobta a kiadásokat.

Csütörtökön emellett más rossz hírek is érkeztek.

Októberben a külkereskedelmi egyenleg 588 millió euróval romlott - közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Mint közölték: az év első tíz hónapjában az euróban számolt export 19,9, az import 29,5 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi deficit 8,834 milliárd euróval romlott és 6,809 milliárd euró volt.

Mindennek tetejébe kiderült: novemberben 44 százalék közelébe gyorsult az élelmiszerinfláció hazánkban, míg a háztartási energia több mint 65 százalékkal drágult.

A fő inflációs mutató a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 22,5 százalékra emelkedett. Az inflációs csúcs jövő év elején jöhet el 25 százalék környezetében.

A forintnak nem kedvezett az sem, hogy csütörtökön 159 euró környékére emelkedett az európai földgáz ára a holland TTF tőzsdén, és a nemzetközi befektetői hangulatban a vezető nyugat-európai tőzsdék többsége mínuszban zárt.

A forint péntek reggelre sem tudott korrigálni: ma hét órakor az euró árfolyama 417,78 forint volt.