Kopint-Tárki: A befektetői bizalmatlanság hajtja fel a forint árfolyamát - velünk maradhat a drágulás

Elemzések2022. okt. 12.Dajkó Ferenc Dániel

Lassulás várható a globális gazdaságban. Csökkennek a nyersanyag- és energiaárak, de Európában jövőre is magas árak jellemezhetik a gázpiacot. Az eurozónában 2023-ban minimális gazdasági növekedés várható, de a súlyosbodó gázhiány Németországban komoly recessziót okozhat. Magyarországon már nem fűti a lakossági fogyasztás a gazdaságot, csökken a reálkereset-tömeg és a szolgáltatószektorban sem várható növekedés. A magas forint árfolyam monetáris eszközökkel már nem letörhető - hangzott el a Kopint-Tárki sajtótájékoztatóján.

Kedvezőtlen globális folyamatok

A világgazdasági folyamatok várható alakulására nagy hatással lesz Kína.

Idén 3 százalékos gazdasági növekedést jósolnak Kínába. Ez kínai léptékben meglehetősen szerény. Jövőre bekövetkezhet egy kisebb gyorsulás, de ez sem közelíti majd meg a korábbi évek dinamikus növekedését. A kínai kereslet visszaesése pedig mindenképp hatással lesz arra, hogy a globális folyamatok hogyan alakulnak – fogalmazott Nagy Katalin, a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyintéző igazgatója, a Kopint-Tárki Zrt igazgatósági tagja a Kopint-Tárki 2022 őszi Konjunktúrajelentését bemutató sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a legtöbb országban az idén nagyon megugrott az infláció. Az Egyesült Államokban már 8 százalék felett jár, az eurozónában pedig 10 százalék feletti inflációt mértek. Közép Európában még ennél is magasabbak az inflációs adatok.

Ebben a helyzetben, amikor a recesszió veszélye is megjelenik és nem zárható ki egy stagflációs állapot kialakulása jövőre, meglehetősen rosszak a hangulat indikátorok. Emiatt a monetáris politika szigorításra kényszerül. A fiskális politika lehetőségei is beszűkültek, hiszen, így is kiköltekeztek a pandémia alatt az egyes országok – tette hozzá.

A vártnál erőteljesebb növekedéslassulás jövőre, marad a magas inflációForrás: Kopint-Tárki

Problémaként jelezte a dollár rendkívüli árfolyam emelkedését. A fejlődő országok számára, amelyek dollárban vannak eladósodva, ez komoly finanszírozási problémát jelent – mondta.

Jövőre is változékony földgázárak várhatók

Nagy Katalin kiemelte, hogy jövőre nehezebb helyzettel lehet számolni, mint amilyen idén volt, az infláció pedig nehezen csökkenthetőnek látszik.

A világkereskedelmi folyamatokat a globális lassulás még nem akasztotta meg. A feltörekvő országok forgalma emelkedik leginkább. A magas külkereskedelmi árak fékezik a forgalom növekedését. Az energiaárak és a logisztikai költségek is akasztólag hatnak a világkereskedelem bővülésére. Mindemellett lassuló növekedésre számítunk – ismertette.

A bizonytalan piaci kilátások fékezik a világkereskedelem bővülésétForrás: Kopint-Tárki

A nyersanyag árak is rendkívül megdrágultak az utóbbi időben. Azonban mind a nyersolaj, mind a földgáz ára mérséklődést mutatott. Az OPEC kitermelést csökkentő intézkedései alapján azonban az látszik, hogy nem szeretnék, hogy a koronavírus előtti szintre csökkenjen az árfolyam - fogalmazott.

Így jövőre is 95-100 dollár körül maradhat a kőolaj hordónkénti ára – tette hozzá.

Elmondta, hogy a konjunktúra jelentésből egy árcsökkenés következne, a kérdés azonban az, hogy a piaci szereplők ezt hogyan befolyásolják.

A gázárak szintén csökkentek Amerikában. Az orosz ukrán háború miatt azonban látható, hogy Európában nem annyira a piac, mint inkább a politikai szándékok befolyásolják a gázárat. Bár szeptemberben csökkent a gáz ára, de ez nem jelenti azt, hogy rendeződött a piac. Jövőre is nagy volatilitások várhatók az európai gázpiacon. Ez a német gazdaság szempontjából különösen nagy kockázatot jelent – húzta alá.

Árkorrekciók a versenypiacokon de a volatilitás maradForrás: Kopint-Tárki

Az ipari fémek esetén is megindult egy lefelé mutató trend, de ez nem minden fémet érint. Ez a trend egyrészt azt jelenti, hogy a spekulánsok kivonultak a piacról. Másrészt a kereslet lassul, szűkül, és emiatt csökkennek az árak - sorolta.

Súlyos recesszió is bekövetkezhet Németországban

Nagy Katalin az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy az energiaárak és az élelmiszerárak nagyon beépültek az árakba.

A balti államokban már 20 százalék felett van az infláció. De mindenhol felfelé mutató trendek uralkodnak. Még az olyan országokban is 10 százalék feletti most az infláció, ahol hagyományosan stabil árak uralkodtak, mint Németország - hangsúlyozta.

Ez mindenhol a monetáris politika szigorítását vonta maga után. Az EKB is emelte a kamatokat, de az EKB emelése még nem közelíti meg a FED kamatemelését. A jövőben további szigorításra lehet számítani. Az euró dollár árfolyam alakulása pedig azzal is összefügg, hogy az EKB nagyon lassan lépett a szigorítás útjára – fogalmazott.

Rekord szinten (10%) az infláció az euróövezetben, az EKB is szigorítForrás: Kopint-Tárki

Így nem csoda, hogy a hangulat indikátorok az eurozónában egyre inkább lefelé mutatnak. Különösen Németországban, Olaszországban, Hollandiában estek ezek az indikátorok jelentősen – ismertette.

Az eurozóna tekintetében az idei előrejelzésünk nem különbözik sokban a nyári előrejelzéstől. Az első két félév növekedése még robosztusnak bizonyult 4-5 százalékos bővüléssel, de a harmadik negyedév már gyengébb lesz – tette hozzá.

Jövőre mi még 0,3 százalékos GDP növekedést jósolunk az eurozónába. De összességében lefelé mutató kockázatokkal, nehéz 2023-as évre számolunk az euró övezetben. Ez különösen azért van mert a német növekedési kilátások jelentősen romlottak – mondta.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az idei német növekedés előreláthatólag egy százalék körüli lesz, jövőre pedig a legtöbb elemző cég recesszióval számol Németországban. Amennyiben a gázellátások a télen akadozni fognak és nagy problémák alakulnak ki, a jövőre kalkulált fél százalékos csökkenés akár 3-4 százalékos visszaesésre is súlyosbodhat.

Ez Magyarország kilátásai szempontjából nagyon problémás. A német növekedési problémák sajnos hazánkra is negatív hatással lehetnek.

Sajnos a külpiaci környezet is jelentősen rosszabbodott nyár óta és a lefelé mutató kockázatok megerősödtek – húzta alá.

Csökken a fogyasztás

A magyar gazdaságra vonatkozó várakozásokkal kapcsolatban Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az idei első félévben még a magánfogyasztás jelentősen hozzájárult a hazai gazdasági növekedéshez. Ez a növekedési impulzus az év második felében láthatóan ki fog fulladni. A lakosságnak juttatott kormányzati pénzek elkezdtek kifogyni, ami pedig megmaradt, azt elviszi az infláció.

A gazdasági növekedést a felhasználási oldalon magánfogyasztás, a termelési oldalon a szolgáltató szektor húzta felForrás: Kopint-Tárki

A szolgáltatások bővülése is nagy mértékben hozzájárult a növekedéshez. Azonban ez egy rendkívül kereslet érzékeny szegmens. A kereslet visszaesése rendkívül gyorsan visszaveti a szolgáltató szektor növekedését - ismertette.

Mint mondta, a nettó export negatívan járult hozzá a növekedéshez. Mindemellett a belföldi felhasználás visszaesése, a belföldi felhasználás dinamikájának a csökkenése némileg kompenzálni fogja ezt, mivel így vissza eshet az import mértéke és ez csökkentheti a nettó export negatív hozzájárulását.

Visszaesett a hazai reálkereset-tömeg

Júliusban még egy jelentős reál kereset növekedést láthattunk, az egész évet tekintve azonban nem lesz ilyen jelentős a reál kereset növekedése. A foglalkoztatottság ugyan nő, de a reálkereset-tömeg értéke folyamatosan hónapról hónapra csökken és a fogyasztás is folyamatosan mérséklődik – hangsúlyozta Palócz Éva.

A háztartások megtakarításai is egyre csökkennek. Csökken az ingatlan – és egyéb célú hitelek felvétele a háztartások részéről és a növekvő kamatok további visszaesést jeleznek előre – tette hozzá.

Pesszimisták a vállalatok

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy termelési oldalról az látható, hogy az ipar termelésének a bővülése szerény mértékben de várhatóan fennmarad. Viszont az energiaintenzív ágazatokban jóval szerényebb növekedés, sőt egyes esetekben, például a gyógyszeripar, vagy a vegyipar esetében kisebb visszaesés is várható.

Hozzátette, folyamatosan romlanak a hangulati indexek a feldolgozó iparban, de még nem állnak olyan rosszul, mint 2020 tavaszán volt. A vállalatok következő 6 hónapra vonatkozó kilátásai is rendkívül pesszimisták.

2019-ben még havonta változó, de alapvetően pozitív kereskedelmi mérlegeket tapasztalhatunk. 2021 első felében ez még kitartott, de 2021 második felétől folyamatosan romló kereskedelmi mérleget tapasztalhatunk. A külkereskedelmi mérleg utóbbi két havi jelentős hiánya különösen aggasztó. Ez együtt jár a külső finanszírozási képesség romlásával. A gazdaság külső finanszírozhatósága egyre érzékenyebbé válik – sorolta a problémákat.

Drasztikusan romló külső egyensúlyForrás: Kopint-Tárki

A központi költségvetésben elsősorban nem a hiány mértéke, hanem az államadósság növekedése aggasztó, mert ezt kell finanszírozni. A GDP arányos államadósság viszonylag kedvezően alakult, de ez csak a GDP nominális értékének a növekedésének köszönhető. Azonban nem a GDP arányos államadósságot, hanem magát a nominális államadósságot kell finanszírozni a pénzpiacról. A teljes államadósság 46 ezer milliárd forintra nőtt és emelkedett a devizában fennálló adósság aránya.

Emelkedő államadósság, főként külföldi devizábanForrás: Kopint-Tárki

Ezt az államadósságot pedig folyamatosan növekvő állampapírpiaci hozamok mellett kell finanszírozni. A régióban minden ország állampapír hozama emelkedett, de a legnagyobb mértékben a magyar állampapírok hozama bővült - fogalmazott.

Emelkedő állampapírpiaci hozamokForrás: Kopint-Tárki

Jövőre is maradhat a magas árindex

Palócz Éva a magyar fizetőeszköz helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a forint árfolyamát jelenleg a magyar valutával szembeni befektetői bizonytalanság hajtja fel. A monetáris politikának ennek a folyamatosan romló folyamatnak a megállítására nem nagyon van eszköztára. Itt csak gazdaságpolitikai lépésekkel lehet megállítani az árfolyam romlását.

Gyengülő forint-árfolyamForrás: Kopint-Tárki

Az infláció augusztusban a 3 balti ország után Magyarországon volt a legmagasabb. Az év folyamán jelentkező különbség pedig nálunk a legnagyobb. Az idei évre 14 százalékra várjuk az árindexet és nem várunk jövőre fogyasztói árindex csökkenést, sőt kisebb növekedéssel számolunk - hangsúlyozta.

Inflációs kilátások: 2022 szeptembere és 2023 május közöttForrás: Kopint-Tárki

Január elsejétől minden racionális érv azt támasztja alá, hogy ki kell vezetni az üzemanyagár sapkát. Az üzemanyag fogyasztás 20 százalékkal magasabb, mint tavaly volt. Ez amellett, hogy piaci zavarokat okoz, jelentősen megjelenik a romló külkereskedelmi egyensúlyban is – tette hozzá..

Amennyiben nem lesz benzinárstop kivezetés, akkor lehetséges, hogy alacsonyabb lesz az árindex a mostaninál, ám amennyiben kivezetik az árkorlátot, akkor nem várható árindex csökkenés – húzta alá.