Berobbant az infláció Magyarországon – mutatjuk mi mennyivel drágult

Elemzések2022. dec. 8.HP

Novemberben 44 százalék közelébe gyorsult az élelmiszerinfláció hazánkban, míg a háztartási energia több mint 65 százalékkal drágult. A fő inflációs mutató a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 22,5 százalékra emelkedett. Az inflációs csúcs jövő év elején jöhet el 25 százalék környezetében.

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 22,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberben éves alapon. A legjobban a háztartási energia és az élelmiszerek ára nőtt. Utóbbi megközelíti a 44 százalékot.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek. A tartós folyamatokat jobban megragadó maginflációs mutató 24 százalékra gyorsult.

2022 első 11 hónapjában 13,6 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak.

Mi mennyivel drágult?

Az alábbiakban mutatjuk, hogy mennyivel drágultak az egyes termékkörök novemberben éves alapon.

Az alábbiakban mutatjuk, hogy mennyivel drágultak az egyes termékkörök novemberben éves alapon.

Forrás: KSH, növekedés.hu

Mi várható?

Az üzemanyagár-stop elengedését követően az infláció a jövő év elején 25 százalék közelében tetőzhet az aktuális piaci várakozások szerint.

Ezt követően fokozatosan mérséklődés jöhet. Az árdinamika alapvetően 2023 második felétől kezdhet gyorsuló ütemben csökkenni, amit a magas idei őszi és téli bázis segíthet. Emellett a monetáris politikai szigorítások is ekkortájt kezdhetik jobban kifejteni a hatásukat.

Emellett a belső kereslet, vagyis a lakossági fogyasztás és a beruházások mérséklődése is segíti az infláció fékeződését.

Az inflációs sokkok azonban nagyrészt külső tényezőkre vezethetők vissza, így meghatározó lesz a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak jövőbeni alakulása. Ezen tényezők a hazai gazdaságpolitika hatókörén kívülre esnek, azaz gyakorlatilag nem lehet ellenük védekezni.

Régiós kitekintő

A régiós országok közül októberben Magyarországon volt a legmagasabb a fogyasztói árindex emelkedése. A sorban Lengyelország következik 18 százalékos árdinamikával, de Romániában, Csehországban és Szlovákiában is 15 százalék körüli a fogyasztói árak emelkedése.

A régiós országok esetében egyelőre az októberi inflációs számok érhetők el.

Infláció éves alapú változása a régiós országokban, százalék

Infláció éves alapú változása a régiós országokban, százalék

Forrás: tradingeconomics, KSH, növekedés.hu

Mi okozza a nagy inflációt?

Az inflációt Európában és Magyarországon is kétharmad részben az energiaárak és az élelmiszerárak jelentős emelkedése okozza. Előbbi a háborúra és a nemzetközi energiaválságra vezethető vissza. Utóbbi pedig döntően az extrém száraz időjárásra és az alacsony csapadékmennyiségre.

Nyáron az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya pusztított Európában, ami a növénytermesztésre rendkívül negatív hatást gyakorolt. A mezőgazdaságban az alapanyag- és munkaerőköltségek jelentős emelkedése is fűti az áremelkedést.