Megérkezett a tél - nézzen képeket a behavazott Lillafüredről

Hírek2022. dec. 11.D.F.D.

Az ország északi területeire már megérkezett a tél. Délelőtt sokfelé havazott, nagyrészt azonban nem maradt meg a hó, hiszen a hőmérők még pozitív tartományban maradtak. Az Északi-középhegységben viszont sokfelé fehérré változott a táj. A Mátrában 20 centis a hó, Lillafüred pedig igazi mesevilággá változott.

Reggel sokfelé havazásra ébredtek az országban. Sajnos azonban a legtöbb városban nem kezdhettek hóembert építeni a gyermekek, hiszen a hőmérő higanyszála nappal nulla fok fölé kúszott, így a lehulló hóból csak latyak maradt. 

Az ország északi, hegyes területein viszont megmaradt a hó. 

Lillafüred téli mesevilággá változott:

Behavazott házak Felsőhámorban 2022. december 11-én.Behavazott házak Felsőhámorban 2022. december 11-én. MTI/Vajda János
Behavazott út Lillafüreden 2022. december 11-én.Behavazott út Lillafüreden 2022. december 11-én. MTI/Vajda János
Havas táj Lillafüreden 2022. december 11-én.Havas táj Lillafüreden 2022. december 11-én. MTI/Vajda János

Nem mindenhol olyan szerencsések azonban, mint Miskolc környékén. Debrecenbe például özönvíz szerű esőt hozott advent harmadik vasárnapja.

A debreceni utcákon most csónakkal könnyebb lenne közlekedni, mint autóval:

Egy jármű halad az összegyűlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán Debrecenben 2022. december 11-én. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az erős szél és a sok csapadék miatt a tűzoltók segítségére volt szükség országszerte, fák dőltek ki, pincék teltek meg vízzel.Egy jármű halad az összegyűlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán Debrecenben 2022. december 11-én. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint az erős szél és a sok csapadék miatt a tűzoltók segítségére volt szükség országszerte, fák dőltek ki, pincék teltek meg vízzel. MTI/Czeglédi Zsolt

Az MTI-n olvasható időjárás jelentés alapján vasárnap délután helyenként - elsősorban az északkeleti konvergencia mentén - lehet még hózápor, zápor. Éjszaka szórványosan - legnagyobb intenzitással északkeleten havazhat.

Hétfőn viszont már csak északkeleten eshet a hó gyengülő intenzitás mellett. Az északi, északnyugati, majd hétfőn a nyugati szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben vasárnap viharos lökések kísérik. Kiemelten a Bakonyban hordhatja a havat a szél.

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig hideg, fagyos levegő alakítja. Hétfőn az északkeleti megyéket kivéve már gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű.

A hirtelen betörő hideg és az extrém csapadék a hétvégén a közlekedést is megnehezítette. A közútkezelő már elkezdte szórni az utakat, az autópályákon is érdemes odafigyelni az útszórókra, kiváltképp az M3-as autópályán.

A vonatok is többfelé késnek az országban. Az extrém időjárási körülmények miatt a Miskolci vonalon komolyabb késések is előfordulnak.