Hamarosan használhatjuk a telefonunkat repülés közben is

Tech2022. dec. 11.Növekedés.hu

Úgy tűnik, hogy hamarosan használhatjuk az okostelefonunkat repülés közben is.

Az Európai Unión belül a légitársaságok a legújabb 5G technológiát telepíthetik repülőgépeikre, így az utasok a gépeken is használhatják okostelefonjaikat és más eszközeiket – írja a The Brussels Times.

A nagy sebességű, nagy kapacitású kapcsolatok tekintetében már nem a csillagos ég a határ

- mondta Thierry Breton, az EU belső piacért felelős uniós biztosa.

Hozzátette:

Az 5G innovatív szolgáltatásokat tesz lehetővé a lakosság számára, és növekedési lehetőségeket teremt az európai vállalatok számára.

Az 5G lefedettséget az úgynevezett pikocella repülőgépbe történő telepítése teszi majd lehetővé.

Az ilyen hálózati állomáson keresztül telefonhívások, szöveges üzenetek és adatforgalom továbbítható műholdas hálózaton keresztül a földi mobilhálózatra.

Az Európai Bizottság egy másik határozat révén az 5G-t az autókban, buszokban és egyéb közlekedési eszközökben is elérhetővé tenné.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a szórakoztatás, a közlekedés és az ipar világát is átalakítja az újgenerációs mobilhálózat.

A hatékonyság annyi területen nőhet az egekbe, hogy a szakértők ma már szívesen utalnak az új mobilhálózatra úgy, mint arra a technológiára, amely beindítja a negyedik ipari forradalmat.

A Világgazdasági Fórum szerint az 5G hálózatok világszerte több mint 13 ezer milliárd dollárral fognak hozzájárulni a gazdaságok teljesítményéhez és 22 millió munkahelyet teremtenek majd.

De van egy bökkenő: egyelőre az 5G hálózatok kiépítése komoly beruházásokkal jár úgy, hogy a bevételi oldal még igencsak karcsú.