Mégis lesz előrehozott választás Nagy-Britanniában

Hírek2019. okt. 29.MTI, Növekedés.hu

Formális szavazás nélkül, felkiáltással elfogadták kedd este a londoni alsóház képviselői az előrehozott választás kiírását kezdeményező kormányzati indítványt.

Ez a tervezet második olvasatbeli, vagyis az általános vita utáni, elvi támogatását jelenti. A részletekről - mindenekelőtt a módosító indítványokról - ezután kezdődik a vita, a végszavazás kedd éjjel várható. A választásokra december 12-én kerülhet sor a BBC szerint.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, de a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt - amelynek szavazataira szükség van a választás kiírásához - eddig elzárkózott az indítvány támogatásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Jeremy Corbyn, a Labour vezetője azonban kedden bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

A közvélemény kutatások legfrissebb mérései azt jelzik, hogy a legnépszerűbb párt továbbra is a Konzervatív Párt, amely 36 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Az ellenzéki Munkáspárt mindössze 24 százalékos támogatottsággal rendelkezik most, míg a liberális demokraták 15 százalékon, a Brexit párt pedig 11 százalékon áll.