"Rázós időszak előtt állunk, eshetnek még ki csontvázak az amerikai bankok szekrényeiből"

Pénzügy2023. ápr. 20.Sz.A.

Idén az egyik nagy nyertes a nemesfémek piaca volt, a hosszú távú amerikai hozamok miatt emelkedtek az árak. Az olaj árában egyelőre nem látszódik a kínai kereslet növekedésének árfelhajtó hatása. Az egyes amerikai bankokkal kapcsolatos bizonytalanságok is a nemesfémeket támogatták. A recessziós félelmek felerősödtek a befektetők körében, rázós időszak előtt állhatunk - vélik az Alapkezelő elemzői.

A bankokkal kapcsolatos bizonytalanságok még folytatódhatnak, az ingatlanpiac még érintett lehet, különösen a kereskedelmi ingatlanok területén - - hangzott el az OTP Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján.

A most bedőlt amerikai közepes bankok csak az úgynevezett a kanárik voltak a bányákban, nekik fogyott el először a levegőjük. Lehetnek még csontvázak a szekrényben.

Az előrejelző indikátorok azt jelzik, hogy jöhet recesszió az Egyesült Államokban, amire a jegybank majd kamatvágásal fog válaszolni.

A bankokkal kapcsolatos bizonytalanságok és a kamatemelések erősítették a nemesfémek árát - vélik az Alapkezelő elemzői.

Az olaj árában egyelőre csak az OPEC országok termelési csökkentése látható, a kínai keresletbővülés árfelfelhajtó hatását még nem nagyon lehet érzékelni.

A jegybanki alapkamatemelés az Egyesült Államokban nemsokára eléri a plafont, utána majd cökkenés jöhet, az Európai Központi Banknak óvatosan kell kamatot emelnie az eladósodottabb országok megemelkedő kamatköltsége miatt.

Összességében rázós időszak előtt állunk

- foglalták össze az Alapkezelő elemzői.

A gázárakkal kapcsolatban elhangzott: a tavaly látott nagy kiugrás, hisztéria az európai gázárban nem ismétlődik meg. Az orosz gáz iránt drasztikusan csökkent az európai kereslet, most próbálnak még az oroszok még annyit szállítani, amennyit még lehet.

A hozamemelkedés megtorpanásával a kötvényalapokba áramlott a legtöbb friss tőke az első három hónapban a magyarországi befektetésialap piacon, és ebből messze a piaci részesedése fölött vette ki a részét az OTP Alapkezelő.

Részben ennek hatására az általa kezelt alapok összvagyona átlépte a 2000 milliárd forintot. Az év első három hónapjában 556 milliárd forint áramlott be a hazai értékpapíralapokba, amelyből – a hozamemelkedés megtorpanása miatt – 553 milliárddal részesedtek a kötvényalapok. Mivel ebben az eszközosztályban az OTP Alapkezelő hagyományosan erősnek számít, nála jelent meg a teljes piaci pénzáramlás 40,28 százaléka.

Ez lényegesen meghaladja az OTP Alapkezelő piaci részesedését, amely a BAMOSZ hivatalos statisztikái alapján 28,57 százalék volt az első negyedév végén a nyilvános értékpapír és speciális alapok kategóriában.

Nagyrészt a kirobbanó idei dinamikának is köszönhető, hogy márciusban először fordult elő a hazai alapkezelői szektor harmincéves történetében az, hogy az egyetlen szereplő alapjai által kezelt vagyon meghaladta a 2000 milliárd forintot

 – mondta el Éder György, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt még azt ünnepeltük, hogy a piac egésze érte el ezt az álomhatárt, ehhez képest a tavalyi évet csak az OTP Alapkezelő több, mint 360 milliárdos növekménnyel zárta.

Pedig 2022 nem indult bíztatóan: a kedvezőtlen piaci környezet miatt az általuk kezelt vagyon az első félévben csökkenést mutatott, mind a tőkekiáramlás, mind az árfolyamhatás következtében.

Az első hat hónap pénzáramlás szempontjából is negatív volt, az év második felében azonban megfordult a trend

 – szögezte le Éder György.

A kumulált pénzáramlás augusztus közepére pozitív tartományba lépett, majd meredeken emelkedett tovább. Az év egészében 361,50 milliárd forint új tőke érkezett az OTP Alapkezelő alapjaiba. Ennek megfelelően a BAMOSZ hivatalos statisztikái alapján számolt piaci részesedésük a megelőző év végi 26-ról 27,32 százalékra emelkedett 2022-ben a nyilvános értékpapír és speciális alapok kategóriában.

Éder György szerint a jól megválasztott és időzített termékstratégiával nem csupán az első félévi tőkekiáramlás trendjét voltak képesek megfordítani, hanem egyben alapot jelentett a piaci részesedésük feletti növekedéshez.

A pénzpiaci és rövid kötvényalapokra helyezett stratégiai fókusszal a magas kamatkörnyezetben is jó értékajánlatot tudtak adni a befektetőknek a második félévben, hiszen ezek vonzó alternatívát jelentettek akár a bankbetétekkel, akár a lakossági állampapírokkal szemben.

A sikerhez vezető munkában jelentős részt vállalt az alapok vezető forgalmazója, az OTP Bank, illetve a banki értékpapír tanácsadók, akik segítettek az ügyfeleiknek megtalálni a számukra legmegfelelőbb befektetési lehetőségeket.  

A növekedés 2023-ban is folytatódott: az első három hónapban újabb 224 milliárd forint értékű friss tőke áramlott be az OTP Alapkezelő alapjaiba, amelyek kezelt összvagyona március 8-án átlépte a 2000 milliárd forintot.