Megjelent a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program szabályozása

Hírek2022. okt. 29.MTI

Megjelent a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program szabályozása - tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-t.

Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs döntésének megfelelően rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program indul az állattartók és az aszály következtében kárt szenvedett mezőgazdasági termelők forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítésére, 14 százalékpont kamattámogatással - emlékeztettek.

Az agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel-konstrukció keretében a mezőgazdasági termelők számára a rendkívül kedvezményes kamatozású, szabad felhasználású forgóeszközhitel a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodákban, illetve a forgalmazó bankoknál hamarosan elérhetővé válik.

A kedvezményes folyószámlahitel-konstrukciót az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a tenyésztési információs rendszerben regisztrált állattartó (beleértve a halgazdálkodókat) vállalkozások igényelhetik - közölték.

A hitelfelvevők által fizetendő kamat, az Agrárminisztérium által nyújtott kiemelt, legfeljebb 14 százalékpont/év kamattámogatásnak köszönhetően jelentősen a piaci kamatok szintje alatt lesz. A hitel akár 3 éves futamidővel is felvehető, lehetőséget biztosítva ezzel a likviditási- és jövedelmezőségi problémák kigazdálkodásához.

Az AM által nyújtott kiemelt támogatás a hatályos jogszabály szerint a 2022. december 31-éig hatályba lépett új hitelek esetében vehető igénybe, a hitelkiváltásra az agrár Széchenyi-kártya üzletszabályzata szerint van lehetőség.

Fontos információ, hogy a kamattámogatás uniós támogatási jogalapjának időközben ismertté vált, várható meghosszabbodása lehetővé fogja tenni, hogy az AM egy későbbi rendeletmódosítással a támogatás alapjául szolgáló hitelek hatályba lépési határidejét - a jelenlegi tervek szerint 2023. március 31-éig - meghosszabbítsa.

A kiemelt kamattámogatás elsődlegesen az ukrán válság kapcsán bevezetett átmeneti krízistámogatási jogcímen, annak feltételei hiányában csekély összegű támogatási jogcímen nyújtható - írták.

A kamattámogatás alapjául szolgáló, az ukrán válság kapcsán bevezetett uniós támogatási jogcím a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódóan jelenleg 62 ezer euróban meghatározott keretösszege - az euró-forint árfolyam függvényében - mintegy 60-65 millió forint 3 éves futamidejű hitel felvételét teszi lehetővé ekkora kamattámogatással.

Reálisan számolnak azzal ugyanakkor, hogy az időbeli meghosszabbítás mellett jelentősen megemelkedik a nyújtható támogatási keretösszeg, amely még magasabb összegű, kiemelt kamattámogatású hitelek felvételi lehetőségét jelenti majd a gazdálkodók számára - jelezték.

A hitelkérelmeket (igénylőlapot) az eddigiekhez hasonlóan a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztráló irodákban lehet benyújtani. A kiemelt támogatással működő hitel részletes feltételei a www.kavosz.hu honlapon találhatók.

A hitelkérelmekhez az aszálykár igazolása a földművelésügyi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalnak az aszálykárra vonatkozó igazolásának, míg az állattartói minőség igazolása az igénylőlap benyújtását megelőző fél évnél nem régebbi kiállítási dátumú, a TIR-ben elérhető, 1350-es számú tenyészetigazoló lap másolati példányának és a kérelem benyújtásakor az azon szereplő adatok valóságnak történő megfeleléséről szóló nyilatkozatnak a benyújtásával történik.

Az Agrárminisztérium szándéka szerint ez a rendkívül kedvezményes hitelkonstrukció hozzájárul a mezőgazdasági termelőket idén ért nehézségek kezeléséhez és a termelés megnövekedett forgóeszközigényének hatékony finanszírozásához, ezzel végső soron az élelmezésbiztonság megőrzéséhez - tudatták.