Meglepő helyen bukkan fel az OTP  - Könyvrecenzió

Hírek2024. máj. 16.Növekedés.hu

Négy évtized viharos története: A magyar gazdaság és társadalom zivataros korszakát, a '80-as évek végi eseményeket, a rendszerváltás folyamatát, majd az ezt követő időszakot mutatja be izgalmas perspektívából a XXI. Század Intézet Új idők sorozatának friss kötete.

A magyarországi rendszerváltoztatásra, hazánk instabil gazdasági helyzetére, a zuhanó életszínvonalra, valamint a megugrott munkanélküliségre és a tetemes államadósságra is visszaemlékszik a XXI.Század Intézet Új idők sorozatának friss kötete. A könyv, melyet ezen a héten mutattak be a Terror Házában, négy évtized történelmi eseményeit veszi sorra. A 80-as évek végi Magyarországgal kapcsolatban a G.Fodor Gábor politológus által írt kötet felidézi: akkora volt hazánkban a káosz, hogy az államadósság mértékét pontosan nem is tudták meghatározni. Az Orbán kontra Soros című kötet egy érdekes részletet is felidéz az instabil időszakból: Soros György bejelentkezett a teljes magyar államadósság átvételére, cserébe a magyar ipar és nemzeti vagyon értékesebb részének átengedését kérte. Mint a kötet írja, ezekben az években az üzletember többször is szemet vetett a legnagyobb lakossági bankra, az OTP-re. Áron alul akarta kivásárolni a pénzintézetet, majd ebből akarta finanszírozni az egyetemét – idézi fel a könyv. A felvásárlási szándékra a könyvet bemutató Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem alapító-elnöke is felhívta a figyelmet, emlékeztetve: az áron aluli kivásárlásnak négy miniszterelnök is ellenállt, Antall József, Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor.

A XXI. Század Intézet új kötetének borítója

Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történészprofesszor, az Intézet főigazgatója a könyv előszavában úgy fogalmaz:

a kötet két kimagasló tehetségű magyar emberről szól, akiknek párviadala mára a világpolitika fő frontjává vált, ahol az egyik oldalon a szuverenistákat képviselő Orbán áll, a másikon a globalista, egyneműsítő, birodalmi erőket megtestesítő Soros.

A két címszereplő mintegy négy évtizeden át tartó kapcsolatát, egymást keresztező, egymást gáncsoló törekvéseit meséli el a könyv, mely a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáráért Alapítvány gondozásában jelent meg.