Meglepő vagy sem, de befektetésként is működik a legó

Hírek2022. nov. 13.Növekedés.hu

A legó a befektetési aranyhoz, a részvényekhez és a kötvényekhez képest is felülteljesítő. A régi készletek mennyisége viszonylag korlátozott a másodlagos piacon, míg a múlt század hatvanas évei óta népszerű márka rajongótábora hatalmas, s a felnőttek is imádnak nosztalgiázni. Egyes ritka legószettek, akár egymillió forintot is érnek - írja a VG.hu.

A hagyományos bölcsesség azt mondja, hogy a legjobb befektetés a befektetési arany. Vannak persze a tömbaranynál sokkal cizelláltabb megoldások, mint a numizmatikai különlegességek vagy a híres műalkotások, dedikált régiségek, netán muzeális borok - írja a VG.hu.

Ám azt aligha gondoltuk volna, hogy 

egy ritka Lego Star Wars vagy egy használt Lego Lamborghini,

esetleg egy Lego Harry Potter vagy épp egy Lego Titanic még az aranynál is értékesebb lehet. Pedig egyes ritka legószettek, akár egymillió forintot is érnek.

A legjobb befektetések közé tartozik a legó

Meglepő tanulmányt tett közzé a Research in International Business and Finance folyóirat. Az oroszországi Közgazdaságtudományi Egyetem (HSE) közgazdászai megállapították, hogy a legó magasabb megtérülést biztosít, mint a legtöbb alternatív befektetés. A kutatók több mint kétezer bontatlan legókészlet elsődleges értékesítési adatait, online aukciós tranzakcióit és árait vizsgálták 1987 és 2015 között.

Megállapították, hogy a cég antik készleteinek ára a másodlagos piacokon értékesítve évente legalább 11 százalékkal emelkedett - írja a lap.