Meglepően jó az új inflációs adat, de van egy bökkenő

Hírek2024. ápr. 11.Növekedés.hu

Mindössze 3,6 százalék volt márciusban az infláció éves összehasonlításban, februárhoz képest azonban 0,8 százalék volt az áremelkedés - írja a KSH. A nyugdíjasokat érintő inláció 3,6 százalék, az átmeneti hatásokat kiszűrő maginfláció 4,4 százalék volt márciusban. Az év második felében várható az infláció emelkedése, a bázishatás kifutása miatt.

3,6%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag megállt a dezinfláció üteme.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8%-kal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8%-kal drágult. A havi összehasonlításban sokat számított az üzemanyagok és egyes szolgáltatások árának emelkedése.

A nyugdíjasokat érintő infláció 3,6 százalék, az átmeneti hatásokat kiszűrő maginfláció 4,4 százalék volt márciusban.

A hónapban az elmúlt évhez viszonyítva a szolgáltatások ára (9,9 százalék) emelkedett a legnagyobb mértékben.

Ezzel szemben a háztartási energia ára 3,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal emelkedett éves bázison, amihez a cukor 30,9 százalékos, illetve a sertéshús 9,1 százalékos drágulása járult hozzá jelentősebb mértékben.

Ezzel szemben a liszt 20,3 százalékos, a tojás 19,7 százalékos és a száraztészta 13,1 százalékos árcsökkenése pozitívan befolyásolta az élelmiszerinfláció alakulását. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A szezonálisan kiigazított maginflációs mutató az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,4 százalékos növekedést mutatott, ami jelentősebb csökkenést mutat a teljes fogyasztóiár-indexhez viszonyítva. 

A maginfláció csökkenése azt mutatja, hogy most már nemcsak a gyorsan változó árú termékek inflációja hajtja a pénzromlási ütem lassulását, hanem strukturális szintű javulás látható - írja a Századvég kommentárja.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek.

Ebben jelentős szerepet játszott a szolgáltatások 1,8 százalékos áremelkedése, amihez elsősorban a tv-előfizetések 11,4 százalékos, illetve a telefon- és internetszolgáltatások 10,8 százalékos drágulása járult hozzá.

A szolgáltatók március hónapban hajtották végre az előző évi inflációt nagymértékben lekövető áremelésüket, a drágulás ennek tudható be.Az élelmiszerek árában nem történt jelentős emelkedés, 0,1 százalékkal kellett többet fizetni értük az előző hónaphoz viszonyítva, míg a járműüzemanyagok ára 2,1 százalékkal nőtt.

Összességében elmondható, hogy 2024 első három hónapjában már toleranciasávon belülre került az infláció, ami jelentős eredménynek mondható az előző év azonos időszakát jellemző, 20 százalékot meghaladó pénzromlási ütemmel szemben.

Ebben a bázishatás mellett a szigorú jegybanki politika, a kormányzat árversenyt támogató intézkedései és a visszaeső kiskereskedelmi forgalom egyaránt szerepet játszott. A következő hónapokban újra a pénzromlási ütem kismértékű gyorsulására kell számítani: ezt túlnyomórészt a bázishatások fokozatos kiépülése fogja okozni, ami elsősorban az üzemanyagárak inflációja esetén lesz érzékelhető. Ezzel szemben viszont látható, hogy az alapvető élelmiszerek területén erős az árverseny, továbbá a jelentős reálbérnövekedés ellenére a kiskereskedelmi forgalom csak lassan indul be, ami egyaránt inkább lefelé mutató kockázatokat rejt magában a következő időszakra vonatkozóan - írja a Századvég.

Az Európai Unióban továbbra is Romániában a legmagasabb az infláció 6,6 százalékos szinttel.