Meglepte a könyves szakmát az Amazon húzása

Hírek2020. ápr. 28.Növekedés.hu

Az online kiskereskedő Amazon, amelyet hosszú ideje a könyvesboltok legyilkolásával vádolnak, azzal lepte meg a könyvkereskedőket, hogy 250 000 fontot (közel 102 millió forintot) adományozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került könyvesboltoknak.

A BBC szerint a technológiai óriás az adományt bármiféle hírverés nélkül bocsátotta az ágazat segélyszervezete, a Book Trade Charity rendelkezésére. Mivel azonban az adomány híre kiszivárgott, a szervezet bejelentette, hogy az összeg az Amazontól származik.

David Hicks vezérigazgató azt mondta: belátja, hogy számos könyvkereskedő értetlenül áll a helyzet előtt. A Book Trade Charity (BTC) azonban azért van, hogy az egész könyv ágazatot támogassa, a kiadóktól a könyvesboltokig. Tevékenységének egy elemeként egy olyan alapot is kezel, amely a járvány miatt bezárni kényszerült könyvesboltok pénzügyi problémáinak megoldásához nyújt segítséget.

David Hicks közölte:

az Amazon azzal keresett meg bennünket, hogy szeretne egy összeget átutalni az alap részére. Elmondta: segíteni akar e nehéz időszak áthidalásában és kéri, hogy a támogatásról közlemény ne jelenjen meg.

Bár az Amazon nevének eltitkolásához nem ragaszkodott, a BTC igyekezett elkerülni, hogy az adomány forrását megnevezze. Ez a szándék azonban egyre több kérdéshez vezetett, különösen, miután a szakma kiadványa, a Bookseller (A könyvkereskedő) hírül adta, hogy egy titokzatos donor 250 000 fonttal járult hozzá az addig 380 000 fontot gyűjtött Alaphoz.

David Hicks hozzátette: a segélyezés forrásának gazdagítása érdekében „nagyon szívesen” fogadta az adományt. Ugyanakkor bevallotta:

kicsit nyomasztotta az a tudat, hogy ez egyes könyvkereskedők számára gondokat okozhat. A szakma nagy része, különösen a kiadói oldal, nagyon szorosan együttműködik az Amazonnal. A kereskedőkkel való kapcsolat viszont jóval feszültebb.

A hír már kiváltott bizonyos reakciókat a szakmából. A Bookseller szerkesztője, Philip Jones tweet-üzenetében megállapította: az adományozás ténye „rendkívül különös”.