Mégsem lesz fizetésképtelen az USA

Hírek2023. máj. 28.MTI

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.

Kevin McCarthy sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a republikánusok ugyan nem kaptak meg mindent, amit elvártak, viszont a demokratáknak jóval nagyobbat kellett visszalépniük. A republikánus házelnök kiemelte, hogy a kormány visszavonja a szövetségi adóhatóság költségvetésének 2023-as növelését, ami 1,8 milliárd dollár megtakarítást jelent, valamint visszakerül a költségvetésbe a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére létrehozott alap megmaradt összege is. A politikus egyben köszönetet mondott a Fehér Ház tárgyalódelegációjának, amellyel - szavai szerint - a véleménykülönbségek ellenére konstruktív tárgyalásokat tudtak folytatni.

McCarthy szintén vasárnap reggel egy televízióinterjúban úgy fogalmazott, hogy minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavazhat majd a Kongresszus.

Megerősítette, hogy az alsóházi szavazásra legkorábban 72 órával azután kerülhet sor, hogy elkészül a törvényjavaslat végleges szövege. Kevin McCarthy utalt házelnökké választásakor tett ígéretére, miszerint minden törvény esetében legalább 3 napnak kell eltelnie annak érdekében, hogy a képviselőknek ideje legyen elolvasni és megfontolni a jogszabálytervezeteket a szavazás előtt.

A képviselőház republikánus csoportjának több tagja előzetesen úgy fogalmazott, hogy nehéz lesz megszavaznia a megállapodást, mert az kevés a republikánus követelések szempontjából.

Joe Biden elnök szombat este adott ki közleményt, hogy a Fehér Ház tárgyalódelegációja elvi megállapodásra jutott a költségvetésről. Az elnök fontos lépésnek nevezte az egyezséget afelé, hogy úgy csökkentsék az állam kiadásait, hogy közben megvédik a dolgozó emberek számára rendelkezésre álló fontos programokat és biztosítják a gazdasági növekedést is. Hozzátette, hogy a megállapodás egyben megvédi elnöki politikai prioritásait, valamint a kongresszusi demokraták által eddig elért eredményeket, továbbá világossá teszi, hogy az egyezség kompromisszum, ami azt jelenti, hogy "nem mindenki kapott meg mindent, akart".

Az elnök a megállapodást jó hírnek nevezte az amerikai emberek számára, mert az segít elkerülni a katasztrofális hatású fizetésképtelenséget, ami gazdasági visszaeséshez, a nyugdíjmegtakarítások csökkenéséhez és munkahelyek millióinak elvesztéséhez vezetett volna.

A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőházat vezető republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétől nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát.

Az elvi megállapodás alapján a költségvetési kiadáscsökkentésért cserébe a republikánusok hozzájárulnak az amerikai államadósság felső határának 4 milliárd dolláros megemeléséhez.

Az Egyesült Államok szövetségi államadóssága jelenleg meghaladja 31 milliárd dollárt, ami eléri a törvény által engedélyezett maximális eladósodottságot.