A napelemről akkor már le is késtünk?

Elemzések2022. nov. 21.D.J.

Bánhatják, akik október 31-ig nem adták be a csatlakozási kérelmüket.

Jókora hullámvasútra kerültek a napelemes cégek az idén. Az év nagy részében az igénylések elképesztő mértékben pörögtek, részben a magas energiaszámlák miatt, amelyek lefaragták a napelemes rendszereknél a megtérülési időt.

Az NVSolar-nál elárulták: az év bizonyos szakaszaiban náluk tízszeres volt a megkeresések száma, de átlagban négy-ötszörös kereslet jellemezte az idei évet.

Mivel óriási roham indult a napelemekért a telepítéseknél a várakozási idő is elhúzódott. Az E.ON Hungária Csoportnál elárulták: ők például megerősített kapacitásokkal, új beszállítók és alvállalkozók bevonásával készültek fel a következő időszakra. „A rekordszámú igények miatt így is előfordulhat, hogy a kivitelezési határidő meghosszabbodik. A napelemes rendszerek telepítésére fokozatosan 6 hónapos kivitelezési határidőről 10 hónapra emeljük a maximális vállalási határidőt” – mondták el a csoportnál.

A pörgő piacot viszont alaposan megrázta, amikor úgy egy hónapja kiderült, hogy a meglévő elszámolási rendszer borulni fog azoknál, akik eddig nem vágtak bele a napelem vásárlásba. Egész pontosan, aki október 31. után jelezte vagy jelzi majd a csatlakozási kérelmét, annál a napelem rendszer a felesleges energiát nem töltheti fel a hálózatra. Ami azért gond, mert többnyire a napelemek akkor termelnek energiát, amikor a háztartás azt nem tudja elfogyasztani.

Az intézkedés ideiglenes és a kormány magyarázata szerint azért volt rá szükség, mert a hálózatot korszerűsítésre szorul.

Ha Magyarország megkapja a szükséges uniós támogatásokat akkor az ígéretek szerint a betáplálási lehetőség felfüggesztését el fogják törölni.

Az NVSolar ügyvezetője Belák Gábor a lapunknak az új szabályozás kapcsán azt mondta:

„A szaldós elszámolás után a bruttó elszámolás következett volna a napelemes törzsfejlődésben, arra senki nem gondolt, hogy egy ennél is rosszabb verzió valósul meg, ráadásul mindössze pár hét leforgása alatt. A piac nagyobb szereplőit - beleértve bennünket is - komoly beruházások közben érte a váratlan bejelentés.

Sokan telephely építés kellős-közepén vannak, mi épp magasraktár polcrendszer beszerzést, teherautók beszerezését intéztünk épp. De ilyen a vállalkozói lét.

A mi véleményünk szerint a rendszer-korszerűsítéssel párhuzamosan hagyni kellene az önerős lakossági beruházókat elfogadható csatlakozási feltételekkel, hogy megvalósítsák a rendszerüket, annál is inkább, mert az elmaradó beruházások miatt több száz milliárdos áfa és egyéb adókiesése lesz az államkasszának. Biztosan tudunk már elbocsájtásokról is az iparágban, amely szintén kieső járulék-bevételeket jelent.”

Belák Gábor úgy fogalmazott:

A napelemes iparág ugyan újnak számít viszonylag Magyarországon, de méretét illetően megérdemeltünk volna egy korrektebb, valós érveken, valós számokon alapuló szakmai döntést, amelyet egyeztetés előz meg a piac szereplőivel, szakmai szervezeteken keresztül. Ha így lett volna, nem állt volna fejjel a földbe egyik napról a másikra az értékesítés, és nem kellene több száz cégvezetőnek azon gondolkodnia, hogy kik lesznek azok, akiktől a túlélés reményében meg kell válni.

Az új szisztémában a megtérülési idő is megváltozott. Ami persze a rendszermérettől, egyéni fogyasztási igényektől is függ, de mondhatjuk azt, hogy idén a magas energiaárak miatt átlagosan 4-5 év volt a megtérülés. A november 1-jét követően beérkezett igények esetében a napelemes rendszereknél a hálózatra táplálás lehetősége nélkül ez a szám akár a háromszorosára is ugorhat.