Megszólalt Moszkva az amerikai Patriot rakétarendszer ukrajnai bevetéséről

Hírek2023. máj. 11.MTI

Az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer nem lehetett képes lelőni egy orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát az utóbbi műszaki jellemzői miatt - közölte az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökséggel.

"A Kinzsal rakéta repülési sebessége meghaladja a Nyugat által a kijevi rezsimnek szállított légvédelmi rakétarendszerek, köztük a Patriot harcászati határait" - közölte a tárca.

A minisztérium tájékoztatásában rámutatott, hogy a Kinzsal röppályájának végszakaszában rakétaelhárító manővert hajt végre, és csaknem függőlegesen közelíti meg a célpontot, ami kizárja annak lehetőségét, hogy légvédelmi rakétarendszerek elfogják. A tárca "vágyálomnak" minősítette az orosz hiperszonikus rakéta lelövésére vonatkozó ukrán és amerikai állításokat.A moszkvai tárca szerint Kijev rendszeres bejelentéseivel az orosz rakéták állítólagos elfogásáról - ezek száma két-háromszorosa a ténylegesen indított eszközöknek - a Nyugat által szállított légvédelmi rendszerek lőszerkészletének túlfogyasztását próbálja igazolni.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka szombaton jelentette be, hogy az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer lelőtt egy orosz Kinzsalt. Ezt később Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője is megerősítette.