Háború: Putyin fordulópontról beszélt

Hírek2023. máj. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 440-dik napján:

- A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát - jelentette ki Vlagyimir Putyin a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren. Több ezer katona előtt elmondott beszédében az elnök hangsúlyozta,

hogy Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ.

- Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldos haderő vezetője azt mondta: közölték vele, hogy őt és zsoldosait „árulónak” fogják tekinteni, ha Bahmutnál feladják a pozíciójukat. Prigozsin a napokban azzal fenyegetőzött, hogy a lőszerhiány miatt kivonja csapatait a kelet-ukrajnai városból.

- Ukrajna folyamatosan készül az orosz offenzívával szembeni ellentámadásra, amely azonban csak akkor kezdődik, ha megérett rá az idő - mondta a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva az ukrán kormányfő.

- A francia nemzetgyűlés kedden egyhangúlag elfogadott határozatban indítványozta, hogy a Wagner orosz magánhadsereg kerüljön bele az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe. A nem kötelező jogi erejű szöveg felkéri a francia kormányt, hogy "diplomáciailag lépjen fel" annak érdekében, hogy az EU teljesítse ezt a kérést,

mely lehetővé tenné a Wagner csoport tagjainak és támogatóinak hatékonyabb pénzügyi szankcionálását.

- A tizenegyedik uniós szankciócsomag a büntetőintézkedések megkerülésének megakadályozására fog összpontosítani, így nem kizárt, hogy harmadik országok ellen is szankciókat vezet be - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

További termékekkel bővítjük a tranzitszállítási tilalmat, beleértve a repülőgép-alkatrészeket, amelyek Oroszországon keresztül harmadik országba szállításuk közben a Kreml kezébe kerülhetnek

fogalmazott a bizottság elnöke.

- Ukrajna erkölcstelen és barátságtalan lépésnek tartja Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek részvételét a második világháborút lezáró győzelem napja alkalmából Moszkvában rendezett katonai díszszemlén - közölte az ukrán külügyminisztérium keddi közleményében.

- Ukrajna közölte, hogy légvédelme a hajnalban kilőtt 25 orosz rakétából 23-at lőtt le. A nagy részüket Kijevre lőtték ki. Áldozatokról nem számoltak be.

- Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.

- Az orosz erők a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodarból dokumentumokat, számítástechnikai eszközöket és egyéb eltulajdonított ingóságokat visznek ki, a városban nem működnek az üzletek és a gyógyszertárak, üresek a benzinkutak és az ATM-ek - közölte Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került város törvényesen megválasztott ukrán polgármestere egy rádióinterjúban.

"Az oroszok az orvosi részlegből elvittek minden felszerelést, számítógépeket, dokumentációt, és felszámolták az útlevélirodát is, amelyet az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban rendeztek be" - mondta a városvezető az ukrán Szabadság Rádiónak.