Prigozsin magángépe lezuhant, a zsoldosvezér meghalt

Hírek2023. aug. 23.Sz.A.

Ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy Prigozsin valóban a Moszkvától 100 kilométerre lezuhant gépen tartózkodott-e, az utaslistán mindenesetre szerepelt. A gépen utazók közül mindenki meghalt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg vezetője is azon a gépen utazott, amely Oroszországban Tver régióban, Moszkvától 100 kilométerre északra, fél órával a felszállás után lezuhant - írta a BBC.

A Wagner csoporthoz közeli Grey Zone szerint a magángépet az orosz légvédelem lőhette le - írják.

A gépen tíz fő tartózkodott, 7 fő utas, és 3 fő szeméyzet, a gép Moszkvából Szentpétervárra tartott.

A lezuhant gép roncsai között már négy holttestet megtaláltak.

Prigozsin halálát nem erősítették meg hivatalos források.

A BBC képeket közölt, amin a magángép lezuhanása és kigyulladása látható.

Az AP hírügynökség értesülései szerint Prigozsin neve szerepelt az utaslistán, de nem biztos, hogy valóban felszállt a gépre.

Az orosz állami TASSZ hírügynökség jelentése szerint egy magángép lezuhant, három pilótával és hét utassal a fedélzeten, az orosz Rosaviacija repülési hatóság listája szerint Prigozsin a gépen volt.

A Telegramon terjedő hírek szerint a magángép egy Embraer Legacy volt, száma RA-02795, tulajdonosáról egyelőre nem tudni biztosat. 

A BBC értesülése szerint Joe Biden amerikai elnököt értesítették az eseményről.

A CNN azt írja, hogy a lezuhant magángép Prigozsinhoz köthető, és úgy néz ki, mint a zsoldosvezér magángépe.

Az MTI híre szerint az MNT-Aero tulajdonában álló Embraer Legacy típusú gépen tíz ember utazott, mindnyájan életüket vesztették, ezt közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

A repülőgép a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Túlélő nincs - értesült a tárcától a TASSZ orosz állami hírügynökség.

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság különbizottságot állított fel a vizsgálat lefolytatására a szerencsétlenség ügyében.

A gép Kuzsenkino község közelében zuhant le. A helyszínen a rendvédelmi szervek és a rendkívül helyzetek minisztériuma munkatársai tartanak szemlét, keresik a gép fekete dobozait. A nyomozást Igor Dudenya, a tveri régió kormányzója személyes ellenőrzése alá vonta.

Az incidens pontosan két hónappal a Prigozsin által alapított Wagner zsoldoscsoport zendülése után történt.

Prigozsin június végén robbantott ki felkelést az orosz hadsereg ellen, és csapataival 200 kilométerre megközelítette Moszkvát.

Később egyezségre jutott Vlagyimir Putyin elnökkel - fehérorosz közvetítéssel - és átmenetileg Fehéroroszországba vonult csapatai egy részével.

A zsoldosok egy másik része átszerződött az orosz hadsereghez.

Június elején Vlagyimir Putyin orosz elnök és Jevgenyij Prigozsin személyesen találkozott egymással.

A BBC tudósítása azt írta, hogy Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Prigozsin is azok között a 35 személy között szerepelt, akiket a Kremlbe hívtak meg.

A CNN értesülései szerint a találkozóra június 29-én került sor, és 30 magas rangú Wagner-vezető vett részt.

A több óráig tartó eseményen Putyin tájékoztatást tartott az ukrajnai háború fejleményeiről a Wagner-csoport parancsnokainak.

Prigozsin - Dmitrij Peszkov szóvivő szerint - a találkozó során hangsúlyozta, hogy feltétel nélkül támogatja Putyint.

Tegnap Prigozsin Afrikában felvett videót posztolt, elmondása szerint az orosz érdekeket védik a kontinensen, ahol a lakosság szabadáságáért is küzdenek.A Wagner csoporthoz tartozó mintegy 5000 zsoldos jelenleg is Afrikában tartózkodik mintegy tucat államban.

A Wagner-lázadásról és Prigozsin életútjáról ebben az elemzésben írtunk részletesen.