Megvan a legnépszerűbb egyetemek friss rangsora

Hírek2024. máj. 30.Növekedés.hu

A Semmelweis Egyetem, a Corvinus és a BME áll az első három helyen az UNIside tavaszi kiadványában megjelent friss egyetemi rangsorban.

Az előző UNIside egyetemi sorrendben még a BME állt a képzeletbeli dobogó második fokán, most ez a hely a Corvinusnak jutott, a két intézmény helyet cserélt. A felsőoktatási témákat, pályamotivációt középpontba állító UNI in&out 2024 Nyár rangsorkiadványban adta közre a kiadó az „Így tanultok ti” című kutatásának eredményeit is. 

Az első újra a Semmelweis

Az UNIside.hu felsőoktatási híroldal friss rangsora szerint a magyarországi felsőoktatási intézmények összesített rangsorának első helyezettje a Semmelweis Egyetem (SE), második a Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS), a harmadik pedig – az előző rangsorhoz képest helycserével – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lett.

A tízes listán is bőven volt ranghelyváltozás, a nemzetközi publikációk számára és azok hatásaira vonatkozó indikátorok frissítésének köszönhetően. A tizedik helyről pedig egyenesen leszorította a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

Íme az UNIside.hu 2024 tavaszi abszolút egyetemi rangsorának első 10 helyezettje:

  1. Semmelweis Egyetem (SE)
  2. Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS)
  3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
  4. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)
  5. Állatorvostudományi Egyetem (ATE)
  6. Debreceni Egyetem (DE)
  7. Szegedi Tudományegyetem (SZTE)
  8. Pécsi Tudományegyetem (PTE)
  9. Pannon Egyetem (PE)
  10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

A kiadványban a 16 képzési terület legjobb karait is rangsorolták (itt nem volt az első három helyen változás), amelyekben kiemelkedik például az informatikai képzési területen a BME-VIK, az ELTE-IK és a CORVINUS, a gazdaságtudományok képzési területen az ELTE-GTK, a CORVINUS, a PTK-KTK, a pedagógusképzés képzési területen a SZTE-TTIK, a SE-PAK, az ELTE-BGGYK, míg a műszaki képzési területen a BME-ÉPK, a BME-ÉMK, BME-VBK.

Az UNIside.hu rangsorának módszertana

Az UNIside rangsorának értéke, hogy bár egyre több egyetem kerül fel a nemzetközi rangsorok különböző nagy, és tematikus listáira, a módszertanban a nemzetközi kihívásokra való válaszkészséget is figyelme veszi, a tudományos idézetek számának, és azok hatásának mérésével.

A magyarországi felsőoktatási intézmények abszolút rangsorában a legtöbb intézmény szerepel, azok kivételével, amelyek nem indítanak alap- vagy osztatlan képzést és azok, amelyek csak hitéleti, művészeti és művészetközvetítési területen hirdetik képzéseiket. (Utóbbiaknál a jelentkezők és felvételizők kiválósága – a felvételi eljárás sajátos szempontjai miatt – nem lett volna összehasonlítható.)

Ezeken kívül minden olyan intézményt rangsorolt az elemző csapat, amelyek a 2023. évi általános és pótfelvételi eljárásban meghirdettek alap- vagy osztatlan képzést, és összesen legalább 10 fő nappali munkarendre felvett hallgatójuk volt.

A kiadvány az Oktatási Hivatal Felvételi adatbázisának adataiból egyedi kérésre összeállított és csoportosított adatállomány felhasználásával készült. A rangsorokat többféle bontás, közel 60 rangsortábla, 13 féle indikátor felhasználásával állították össze annak érdekében, hogy a többféle szempont több oldalról támogathassa az egyetemválasztási döntést.

Vállalkozó fiatalokról készített elemzést a Makronóm Intézet

A fiatalok vállalkozóvá válásával foglalkozó kutatást elemzett az UNI in&out 2024 Nyár kiadványa számára a Makronóm Intézet, amelyben rávilágít arra is, hogy a családi vállalkozói háttér erős motivációt jelenthet a fiatalok számára, azonban az efféle háttérrel nem rendelkezők is képesek érvényesülni, amennyiben kellő mértékű inspirációval és kitartással rendelkeznek.

A Globális Vállalkozói Monitor (Global Entrepreneurship Monitor – GEM) nemzetközi projekt legfrissebb, 2023-as adatai megmutatják azt is, hogy a társadalmi elismertség is jelenthet motivációt a fiatal vállalkozók számára.

A lapot ezúttal Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára is megtisztelte köszöntőjével, Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pedig interjút adott az UNI in&out 2024 tavaszi kiadásának. „Minden képzési területnél a legnépszerűbb három szak egyikét meghirdető intézmény dékánjával, rektorával vagy valamely vezetőjével készítettünk interjút, idén például Gelencsér Andrással, a Pannon Egyetem rektorával, aki ismert a körforgásos gazdaság kapcsán hangoztatott nézeteiről, vagy a BME-n hamarosan megtartandó rektorválasztáson is induló Charaf Hassannal, a BME-VIK emblematikus dékánjával” – emelte ki Pintér Lívia, az UNIside.hu egyik lapítója, az UNIside főszerkesztője.