Mekkorát fékezett a magyar gazdaság?

Hírek2022. nov. 13.MTI, Növekedés.hu

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a harmadik negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.

GDP növekedés

Kedden közli a KSH a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi adatát. A GDP volumene a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez mérten pedig 1,0 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 6,5 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,7, az ipar 0,9 százalékponttal járult hozzá.

A szolgáltatásokon belül leginkább a kereskedelem, a gépjárműjavítás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t, 1,3 százalékponttal. A növekedést 1,1 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése, az építőiparnak pedig ezúttal nem volt érdemi hatása a GDP volumenváltozására.

Az MNB szeptemberi előrejelzése szerint a hazai GDP idén 3-4 százalékkal emelkedhet.

A GDP-előrejelzés legyezőábrája (éves változás)

Az Európai Bizottság őszi jelentése szerint idén 5,5 százalékos gazdasági növekedés várható Magyarországon.

Építőipar

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az építőipari termelés szeptemberi teljesítményének statisztikáit. Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint megegyezett az egy évvel korábbival.

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 5,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 8,5 százalékkal csökkent. Az előző havinál 4,4 százalékkal alacsonyabb volt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. A megkötött új szerződések volumene a tavaly augusztusinál 50,4 százalékkal kisebb volt.

Ipari termelés

Szintén hétfőn jelenik meg a szeptemberi ipari termelés részletes adata a KSH második becslése alapján. A múlt kedden kiadott első becslés szerint szeptemberben már ötödik hónapja mutatott növekedést az ipari termelés és egymás után másodszor volt kétszámjegyű a kiigazítatlan éves index.

A kibocsátás volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal emelkedett.

Az előző havihoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján. A szezonálisan és munkanappal korrigált éves mutató 2020 júniusa óta először mutatott újra kétszámjegyű növekedést.