Történelmi találkozóra készül Joe Biden

Hírek2022. nov. 13.Sz.A.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn találkozik egymással. A két vezető nagyhatalom kapcsolatai augusztusban mélypontra kerültek, miután Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház elnöke Tajvanra látogatott. A csúcstalálkozón az orosz-ukrán háború, Tajvan, Észak-Korea rakétakísérletei és a csipek kereskedelme is szóba kerülnek.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin ping hétfőn találkozik az indonéziai Bali szigetén az itt megrendezésre kerülő G20 csúcstalálkozó előtt.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető találkozójának egyik célja a két ország közötti kommunikáció javítása, "a verseny felelősségteljes kezelése", és olyan területeken az együttműködés, ahol mindkét fél érdekei egybeesnek.

Továbbá globális kihívásokról, így például az orosz-ukrán háborúról, az észak-koreai atomkísérletekről, Tajvanról, a mianmari helyzetről és a csendes-óceáni katonai támaszpontokról is szót ejtenek.

Ez az első kínai-amerikai csúcstalálkozó Biden elnöki ciklusa alatt, noha a két vezető az elmúlt közel két évben több alkalommal is telefonon beszélt egymással.

Biden még alelnökként az Obama-kormányzat alatt találkozott személyesen Hszi Csin-pinggel, akit nemrég harmadszorra is a Kínai Kommunista Párt elnökének választottak.

A két ország közötti kapcsolatok mélypontra kerültek azután, hogy Nancy Pelosi augusztusban Tajvanra is ellátogatott ázsiai körútja során.

A Biden adminisztráció eddigi jelzései szerint a találkozó egyik célja, hogy javítsák a megromlott kapcsolatokat, és kijelöljék az ukrajnai háború, illetve Észak-Korea esetében is az úgynevezett vörös vonalakat.Az amerikai elnök a japán és a dél-koreai kormányfővel is találkozik, mielőtt Hszi csin-pinggel találkozna.

A The Guardian információi szerint a kínai vezető nem szívesen utazik külföldre, ezért sem kerülhetett sor hamarabb a személyes megbeszélésre.

A megbeszélés egyik fontos kérdése a technológiai termékek kereskedelme lesz: az amerikai kormány kiviteli tilalmat vezetne be Kínával szemben a modern technológiával előállított amerikai csipekre.

Az USA importjának megoszlása 2021-ben (forrás: tradingeconomics)

Az USA importjának megoszlása 2021-ben

Az USA kivitelében megoszlása 2021-ben (forrás: tradingeconomics.com)

Az USA kivitelében megoszlása 2021-ben

A találkozón a kereskedelmi kérdések is nagy súllyal szerepelnek. Az úgynevezett kereskedelmi háború meghirdetése óta az USA külkereskedelmi mérlege jelentősen romlott, szeptemberben 73,3 milliárd dolláros mínuszt mutatott..

Az USA külkereskedelmi mérlegének alakulása (millió dollár)

Az USA külkereskedelmi mérlegének alakulása (millió dollár)

Nem szerepel a tervek között, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök akár online formában is részt vegyen a G20 csoport indonéziai és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) thaiföldi csúcstalálkozóján - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

"Ez az államfő döntése volt, kifejezetten az időbeosztása miatt, mivel az Oroszországi Föderációban kell tartózkodnia" - mondta. A szóvivő Putyin jövő heti programját "nagyon sűrűnek" nevezte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online formában részt vesz a G20-ak vezetőinek jövőheti csúcstalálkozóján.