Mentsd a kocsmád! - utalvánnyal segítik kedvenc helyeiket a csehek

Hírek2020. ápr. 23.Növekedés.hu

A Csehországban található mintegy 50 000 kocsma nehéz időket él át, olvasható a radio.cz hírportálon. Az egy hónapja bevezetett járványellenes intézkedések miatt kilencven százalékuknak be kellett zárnia. A többiek ablakukon keresztül árusítják a sört és próbálnak felszínen maradni.

Időközben elindult egy új kezdeményezés is, a „Zachraň hospodu! (Mentsd meg a Kocsmát!). Ennek keretében az italkedvelő cseh polgárok több millió voucher-t, jövőbeni fogyasztásra jogosító utalványt vásároltak meg, hogy kedvenc szórakozóhelyüket átsegítsék a zárlat nehézségein.

Az utalványvásárlás a szolidaritás és a hűség kifejezésének eszköze. Egyidejűleg kockázatos is, hiszen nincs garancia arra, hogy az utalványok valóban beválthatóak lesznek: a kocsmák csődbe is mehetnek.

A kezdeményezéshez csatlakozott Csehország számos nagy sörgyára, alkoholos- és üdítőital-termelője, amelyek állják a rendszer adminisztrációs költségeit. Közöttük van a Pilsner Urquell gyártója, a Plzeňský PrazdrojA gyár vezető sörfőző mestere, Václav Berka azt mondja:

a válságot túlélő kocsmáknak és éttermeknek szüksége lesz támogatásra akkor is, amikor újra nyitnak. A kormány legutóbbi közleménye szerint ez talán június elejére várható. A cseh vendéglátás kritikus helyzetben van. Nem csupán a munkahelyek kerültek veszélybe: a kocsmák kulturális életünk, közösségeink, gazdaságunk fontos részét képezik. Egy olyan társadalmi hálózatot alkotnak, amelynek most több, mint 90 százaléka bezárt.

A „Mentsd meg a Kocsmát” kezdeményezés honlapja lehetővé teszi, hogy a vendégek térség, járás vagy földrajzi közelség alapján kiválasszák kedvenc létesítményüket. A honlapon az eddigiekben több, mint 3 000 ember vásárolt utalványt 100 és 1 000 korona (mintegy 1 300, illetve 13 000 forint) értékben. 

Már több, mint 2 100 kocsma regisztrált a honlapon, a vendégek pedig 750 létesítménybe szóló, mintegy 7 millió korona (mintegy 90 millió forint) értékű utalványt vásároltak. Nagyszerű dolog, hogy a kezdeményezés ilyen sikeres

mondta Václav Berka.

A kezdeményezés keretében a kocsmák és az éttermek kapnak a sör elvitelére alkalmas műanyag palackokat is.

A sörfőzdék, amelyek eladásai 40 százalékkal csökkentek, kérték a kormány segítségét is. Azt szeretnék, ha a csapolt sör fogyasztási adóját elengedné, továbbá az elbocsátások elkerülése érdekében kifizetné a munka nélkül maradt alkalmazottak bérének egy részét.

A cseh kormány arra készül, hogy a következő hét hétben szigorú egészségügyi előírások érvényesítése mellett fokozatosan újra nyitja a boltokat és a szolgáltatásokat. Május 12-től a kerthelyiséggel rendelkező éttermek és kávézók, június 8-tól pedig a zárt létesítmények is fogadhatnak vendégeket.

A Cseh-Morva Sörgyártó Szövetség szerint a megjelölt időpontokig a sörgyárak akár 40 százaléka, közöttük mintegy 500 kis sörfőzde bezárhat vagy kénytelen lesz eladni vállalkozását a nagyobb versenytársaknak.