Mérséklődött az euróövezet gazdasági teljesítménycsökkenése

Hírek2022. nov. 23.MTI

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének zsugorodása novemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet nem végleges, szerdán ismertetett beszerzésimenedzser-indexének (BMI) tanúsága szerint.

Novemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 47,8 pontra, két hónapja a legmagasabb szintre emelkedett az októberi 47,3 pontról. Szakértők romló mutatóra, 47 pontra számítottak novemberre.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI novemberben megegyezett az októberi 48,6 ponttal, így magasabb lett a várt 48 pontnál.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe az októberi 46,4 pontról 47,3 pontra, kéthavi csúcsra emelkedett, míg az elemzők véleményének átlagában romló mutató, 46 pont szerepelt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva elmondta, hogy

az üzleti aktivitás novemberi folytatódó csökkenése tovább növeli annak az esélyét, hogy az eurózóna gazdasága recesszióba süllyed. A folyó, negyedik negyedév eddig megismert adatai alapján a GDP negyedéves ütemű zsugorodása meghaladja a 0,2 százalékot.

A szakértő szerint a novemberi PMI-adatok mindazonáltal némi derűlátásra adnak okot, különösen, ami az átfogó indexet illeti. A legbíztatóbb, hogy enyhülnek a kínálati korlátok, és javul a beszállítói teljesítmény az euróövezet feloldozóipari központjában, Németországban. Ezen felül a meleg időjárás enyhítette az energiahiánnyal kapcsolatos félelmeket a téli hónapokban.