Betonfalba ütközik az európai gazdaság?

Elemzések2022. nov. 23.HP

Meredek visszaesés látható a gazdasági folyamatokat előrejelző októberi beszerzési menedzserindexekben. A mutatók alapján mind a német mind az európai feldolgozóipar és szolgáltató szektor teljesítménye jelentősen vissza fog esni. Az energiaválság, a kínálati sokkok és a gyengülő kereslet egyre jobban éreztetik hatásukat. Mindez Magyarország számára is rossz hír, hiszen az Európai Unióba irányul a magyar export több mint 80 százaléka.

A gazdasági folyamatokat előrejelző feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek jelentős visszaesést valószínűsítenek Németországban és az eurózóna egészében egyaránt.

Az energiaválság, az ellátási láncok akadozása, a nyersanyag- és chiphiány komoly nyomás alá helyezik az európai és különösképpen a német ipart.

Az akár 8-10-szer magasabb energiaárak a nagy energiaigényű német vegyiparnak és feldolgozóiparnak rendkívül komoly csapást jelentenek.

Az októberi német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a 2020-as koronavírus-járvány idején látott mélypontok irányába zuhan.

Az 50-es szint alatti értékek zsugorodást jeleznek előre az ágazatban.

Feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, Németország, 2022 október

Feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, Németország, 2022 október

Forrás: tradingeconomics, növekedés.hu

Hasonló tendenciák figyelhetők meg az eurózóna feldolgozóiparában is.

Nehezíti a helyzetet, hogy jelentősen romlanak Európa-szerte az ületi hangulatindexek. Ezzel párhuzamosan a német új ipari megrendelésállomány a 2021 nyári szintektől már 20 százalékkal elmarad.

Szolgáltatások

A gazdaságok gerincét képező szolgáltató szektorban is jelentős mélyrepülés figyelhető meg az eurózónában.

Az energiaválság, a mérséklődő gazdasági teljesítmény és a gyengülő kereslet a szolgáltató szektor teljesítményének zsugorodását idézi elő. Ezt a negatív folyamatot jelzik az eurózóna októberi szolgáltatói beszerzési menedzserindexei is.

Szolgáltatói beszerzési menedzserindex, eurózóna, 2022 október

Szolgáltatói beszerzési menedzserindex, eurózóna, 2022 október

Forrás: tradingeconomics, növekedés.hu

Külkapcsolatok

A fenti negatív folyamatok Magyarország számára is rossz hírt jelentenek, hiszen az Európai Unióba irányul a magyar export több mint 80 százaléka. Németországba, avagy Európa legerősebb gazdaságába pedig a kivitelünk közel 30 százaléka áramlik.