Mi fán terem az épületbiológia?

Hírek2021. máj. 18.Növekedés.hu

Az egészséges lakókörnyezet iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ugyanakkor az egyik legjelentősebb környezetszennyező az építőipar. A fenntarthatósági célok megvalósítása, az emberek környezettudatossága az építőipart is változásra kényszerítik és ráirányítják a figyelmet az épületbiológiai szempontokra. Mivel az egészség megfizethetetlen, az ilyen irányú törekvések egyre nagyobb teret nyernek. Ebben az írásban igyekeztünk összeszedni azokat az információkat, amelyeket az épületbiológiáról tudni érdemes.

Mi az épületbiológia lényege?

Nem is gondolnánk, hogy az épületbiológia egy több mint 40 éves múltra visszatekintő holisztikus tudományág, amely az épített környezet és az ember kapcsolatával, kölcsönös egymásra hatásával foglalkozik. Három fő területe az egészséges lakóklíma, az esztétikus lakókörnyezet és a fenntarthatóság.

Rögtön látható, hogy ez nem egy, hanem több szakterületet fed le, tehát szükség van mérnök, építész, orvos, biológus és természetgyógyász szakemberek együttműködésére. Leegyszerűsítve, az épületbiolgóia azt helyezi középpontba, hogy az épített környezet hogyan hat a benne élők testi, lelki, mentális egészségére.

Ha egy építkezésre gondolunk, számtalan vegyi anyagot fel tudunk sorolni, amelyek hatással vannak az emberi szervezetre (például festékek, lakkok, kötőanyagok, ragasztók), és azt is számításba kell vennünk, hogy többféle elektromos, víz- és fűtési rendszer is kiépítésre kerül, amely szintén befolyással van a lakóklímára. Ennek alapján például vizsgálni kell, milyen festéket célszerű használni, hol vezessék az elektromos és vízvezetékeket, milyen ragasztót használjanak a burkolatoknál. A mágneses és egyéb sugárzások és az elektroszmog hatásait is figyelembe kell venni.

A felhasznált építőanyagok típusa egy másik érdekes vizsgálati terület, hiszen a természetes anyagok egészséges lakóklímát eredményeznek, míg a mesterséges anyagok a beköltözés után még hónapokig hatással lehetnek a lakók egészségére. Mindezen szempontokat egy felelősségteljes és környezettudatos építkezésnél már a tervezéskor figyelembe veszik.

A BIOKAY vályogvakolatok csapatában talál épületbiológus szakembert is.

Milyen feladatokkal foglalkozik egy épületbiológus?

Egy épületbiológusi szakterület a tanácsadástól kezdve a tervezésen át a kivitelezésig szerteágazó tevékenységi kört ölel fel, sőt nem csupán az új épületek létrehozására, hanem a meglévők kármentesítésére, felújítására és helyreállítására is kiterjed: 

  • Építőanyagok kiválasztása
  • Tanácsadás
  • Energiatakarékossági számítások
  • Tervezés
  • Penészedés megakadályozása vagy megszüntetése
  • Elektroszmog csökkentése
  • Sugárzásmérések
  • Telek kiválasztása és átvizsgálása
  • Káros anyag meglétének vizsgálata 
  • Világítás megtervezése

Ma már képeznek épületbiológusokat, így a jövőben egyre több élhető otthont találunk majd környezetünkben.(X)