Belgiumban a legmagasabb a koronavírus-járvány miatt elhunytak aránya - Ez az oka

Hírek2020. ápr. 20.Növekedés.hu

Nemcsak az EU-n belül, hanem az egész világon Belgiumban a legmagasabb a koronavírus-járványban elhunytak aránya. A belga hatóságok szerint ezt az általuk alkalmazott adatgyűjtési módszer magyarázza.

A 11, 5 milliós Belgiumban az április 19-i adatok szerint már 5683-an hunytak el a koronavírus-járvány következtében.

Ez egymillió lakosra számítva 490 halálesetet jelent. Ilyen magas mortalitási rátát sehol másutt a világon nem lehet kimutatni az egyes országok által közölt adatokban. Belgiumot a rangsorban Spanyolország, illetve Olaszország követi (437, illetve 384 halott egymillió lakosra az április 19-i adatok szerint).

A nemzetközi összehasonlításban legmagasabbnak számító belgiumi halálozási rátát Sophie Wilmes belga miniszterelnök azzal magyarázta, hogy kormánya a teljes transzparenciát választotta a koronavírus-járvány miatt elhunytak számának nyilvántartása terén – számol be az Euractiv.com.

Más országok gyakorlatával ellentétben Belgiumban például azon emberek halálát is a koronavírus-járvány áldozatai közé sorolják, akiknél amúgy nem is végezték el a koronavírus-tesztet, de nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy az illető elkapta a fertőzést.

Ezen esetek legtöbbje az idősotthonokban fordul elő.

„Európában nincs két olyan ország, amelyik ugyanolyan módszer alapján készítené a statisztikákat”

– mondta a belga egészségügyi miniszter, aki szerint az országa által alkalmazott számítási módszer a legaprólékosabbnak tekinthető. Mindamellett azt is elmondta, elképzelhető, hogy módosítanak a módszereken annak érdekében, hogy a belga adatok jobban összevethetőek legyen más országok statisztikáival.

A limburg tartományi háziorvos-szövetség elnöke szerint is egyértelműen a transzparencia magyarázza azt, hogy miért ilyen magas a halálozási ráta Belgiumban.

„Minden halálesetet beszámítunk, nem csak a kórházakban bekövetkezett halálozásokat”

mondta a Sky News-nak Raf De Keersmaecker. A legtöbb ország statisztikáiba pedig csak a kórházban elhunytak kerülnek be – tette hozzá.