GVH: A boltok elkezdtek árat csökkenteni a vizsgálatok hírére

Hírek2023. feb. 14.Sz.A.

Még csak a lándzsa hegyét hegyezzük, de már nagyobb lehet a verseny, ami csökkenő árakhoz vezet az élelmiszerárakban. Így elérhető év végére az egyszámjegyű infláció - mondta el Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy az infláció csökkenésekor döntenek a még fennmaradt ársapkák kivezetéséről.

Január 20-án elindított a Gazdasági Versenyhivatal egy ágazati ellenőrzést, és a bolti árak több élelmiszer-termékkategóriában már a fellépés hírére is csökkenni kezdtek - hangzott el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mai sajtótájékoztatóján.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte:

a vizsgálat megmutatja, van-e kartellezés az élelmiszeriparban, és beszélhetünk-e profitinflációról.

A vizsgálat időtartama 60-90 nap, ennyi időre van szükség, mert hiteles adatokhoz kell jutni ahhoz, hogy pontosan és tisztán láthasson a GVH. A vizsgálat végén javaslatokat tesznek a fogyasztóvédelem és a törvényi szabályozás felé is.

Számos fogyasztóvédelmi és kartellügyet zárt le a GVH tavaly, az élelmiszeripari termékek áraival kapcsolatban pedig már tavaly megkezdődött a hivatal vizsgálata - mondta el Rigó Csaba Balázs.

A vizsgálat segíthet abban, hogy elérhető legyen év végére az egyszámjegyű infláció

- mondta a GVH vezetője. 

- Számos szervezettel működünk együtt, ezért hatékonyabb a munka: többek köztött a Miniszterelnökséggel. a Magyar Nemzeti Bankkal, a NAVval és a Nemzeti Agrárkamarával - tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón kiemelte: a kartellgyanút ki kell vizsgálni, meg kell nézni, sérül-e a verseny az élelmiszeráraknál, megalapozott-e a gyanú, hogy összefoghatott-e több ágazati szereplő az árak kialakítását illetően.

Önmagában az infláció azonban európai jelenség, 40 éves rekordok dőltek meg Európában, a magyar infláció megugrásnak elsődleges oka a nagy energiakitettség, és a magas nyersanyagárak, vagyis a drágulás nagy részét importáljuk.

Az árstopokkal kapcsolatban kiemelte: örökre nem lehet fenntartani az árkorlátozást, mert beavatkozás a piaci folyamatokba, de ha jelentősen mérséklődik az infláció, lehet az árstopok kivezetéséről beszélni. A legszegényebbeknek azonban segít a több alapvető élelmiszerre már korábban bevezetett árplafon - tette hozzá.

A tavalyi egész éves GDP adattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az uniós átlagnál egy százalékponttal magasabb a 4,6 százakékos növekedés, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi nehezebb körülmények között is folytatódott a felzárkózás.

- Jók a foglalkoztatási adatok, az egymillió munkahelyet sikerült megőrizni, de folytatni kell a munkahelymegőrzési programokat - fűzte hozzá Gulyás Gergely.