Miért vált baloldali témává a környezetvédelem? - Könyvajánló

Hírek2022. feb. 21.Sz.A.

Az alulról szerveződő környezettudatosság jobb mint az állami, illetve a nemzetközi szervezetektől érkező beavatkozás - véli Francesco Giubilei olasz közíró, tanár, akinek nemrég jelent meg magyarul A természet megőrzése című kötete.

A környezet megóvása az 1960-as évekig hangsúlyos volt at európai jobboldla vitáiban, ám az 1968 után kibontakozó új baloldal egyre inkább kisajátította ezt a témát - a jobboldal hallgatólagos beleegyezésével. Ez azonban helytelen és erkölcsileg is kifogásolható magatartás volt, a környezettudatosság ugyanis nem pártfüggő - írja A természet megőrzése című, nemrég magyarul is megjelent kötetében Francesco Giubilei olasz közíró, tanár, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója. A könyvben több olyan kérdésekre keres konzervatív és "zöld" választ, melyek nem a környezetvédelem megszokott, fősodratú témáihoz kapcsolódnak:

  • Hogyan sajátotta ki a liberális közbeszéd a környezetvédelmet és a zöld témákat?
  • Miként lehet nemzeti szempontokat érvényesíteni a klímavédelemben?
  • Mennyivel célravezetőbb az alulról szerveződő kezdeményezés, és az állampolgárok hozzáállásának javítása, mint a nemzetközi szervezetek előírásai?
  • Mennyire függ össze a koronavírus járvány és a környezet szennyezése?

A fiatal, mindössze 30 éves író szerint a konzervatív nézőpont számára fontos, hogy az ember álljon egy olyan környezetvédelem középpontjában, amely az emberekre nem környezeti fenyegetésként tekint, sokkal inkább lehetőségként a környezet megóvására.

Inkább az alulról, a helyi közösségekből szerveződő tudatosságra van szükség, ami sokkal hatékonyabb, mint az állam, vagy ami még rosszabb, a nemzetközi szervezetek előírásaira. 

Ez utóbbiak ugyanis sok esetben figyelmen kívül hagyják az egyes nemzetek szokásait és a helyi hagyományokat. 

Giubilei szerint a helyi szintű környezetvédelem ellentétben áll a a globalista környezettudatossággal, amely az embereket sokkal inkább egyformának tekintené, és hátrébb sorolja a különbségekből adódó identitást a környezetvédelem szempontjából. 

A szerző a könyv budapesti bemutatóján kiemelte, hogy a közbeszédben sokszor a jobboldalt azonosítják a klímaváltozás tagadásával és a klímaváltozás iránti érdektelenséggel, ez azonban nem igaz. Nem tagadható, hogy egyesek, akik a jobboldalhoz köthetőek, valóban támogatják ezeket a véleményeket, de a konzervatívok éghajlatváltázás-tagadókként megbélyegzése nemcsak félrevezető, hanem teljességgel hibás képet is ad.

Francesco Giubilei

Az Acqui Ambiente díjjal is elismert kötetben a szerző a keresztény civilizáció gazdag örökségét, és a 20. század és napjaink konzervatív zöld gondolatait tárja elént, az ökológiai mainstream alternatívájaként.

Francesco Giubilei az olasz Fondazione Tatarella alapítvány elnöke, a Nazione Futura elnevezésű kutatóintézet alapítója, a Forbes a száz legbefolyásosabb olasz fiatal közé sorolta. Eddig nylc könyvet írt, köztük az angol nyelvű The History of European Conservative Thought (Az európai konzervatív gondolkodás története) szerzője.

Írásai rendszeresen jelennek meg az olasz Il Giornale napilapban, a The American Conservative és a The European Conservative folyórítokban.